Vještačka inteligencija ostaviće bez posla milione bankara

Dodajte komentar

Globalna poslovna vrijednost primjene vještačke inteligencije (Artificial Intelligence AI) u finansijskim uslugama predviđa se da će do 2030. godine dostići 300 milijardi dolara, prema studiji IHS Markita, što će voditi do gubitka desetine miliona radnih mjesta.

Pružalac poslovnih informacija daje svoja predviđanja na osnovu široko projektovanog povećanja broja AI projekata koji se navodno razvijaju.

Već 2018. vrijednost AI u bankarskom poslovanju procijenjena je na 41,1 milijardi dolara, što uključuje uštedu troškova i efikasnost uvođenja tehnologije AI u poređenju sa zadržavanjem postojeće infrastrukture i procesa.

“Inovativne mogućnosti koje će AI donijeti finansijskim uslugama će biti transformativne”, kaže Don Tait, glavni analitičar u IHS Markit-u. “AI je spreman da izazove i zamagli naše koncepte računarstva i “prirodnog” čovjeka. Ova promjena mora zahtijevati da i poslovni subjekti i vlade razvijaju ekspanzivno predviđanje i kritičko razumijevanje punog učinka digitalizacije i novih tehnologija”.

Prema izvještaju, predviđa se da će Sjeverna Amerika biti najveće tržište za AI u bankarstvu između 2018. i 2023. godine. Vještačka inteligencija u sjevernoameričkom regionu će vjerovatno da će se smanjiti između 2024. i 2030. godine, kada Azija-Pacifik, Evropa i drugi globalni regioni uvedu više AI rješenja u bankarski sektor.

“Zemlje poput Kine, Japana, Južne Koreje, Hong Konga i Singapura vjerovatno će podstaći potražnju za AI unutar bankarskog sektora u narednih deset godina”, kaže Tait.

Uvođenje AI tehnologije nije sasvim dobra vijest za bankarsku industriju, jer se gubici radnih mjesta i preraspodjela poslova očekuju kako AI povećava produktivnost preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *