Naslovne strane dnevnih novina za 11. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Tvrde da su lažni ugovori o prenosu imovine

Poreska uprava pokrenula je spor protiv fabrike vode ,,Lipovo u stečaju i Atlas banke u stečaju na koju je u februaru 2017. godine prenijeta kompletna oprema za proizvodnju i flaširanje vode vrijednosti 1,7 miliona eura. Tužbom traži da se utvrdi da taj ugovor nema uticaja na stečajnu masu.

Maestral lider po profitu

U sedam najznačajnijih hotelsko-turističkih preduzeća u Crnoj Gori lanije radilo 2.267 radnika, a prihodovali su 151 milion eura. Najveći prihod od 36,6 miliona eura lani je imala budvanska kompanija Maestral hotel i kazino, a sa 33,3 miliona slijedi Luštica development. Prihod Budvanske rivijere bio je 21,5 miliona, HG Montenegro stars 20,7 miliona eura, HG Belvi 14 miliona, Adriatika propertis 12,9 miliona, a Bepler iDžejkobson Montenegra 11,8 miliona eura.

Dvije albanske firme sele kockanje u Crnu Goru

Upravu za igre na sreću stigla su dva zahtjeva iz Albanije za priređivanje ovih igara, nakon štoje u njihovoj zemlji zabranjeno kockanje, saopštili su Pobjedi iz ove uprave. Kod Uprave za igre na sreću su u postupku dva zahtjeva privrednih društava za dobij anje koncesije, čiji su osnivači i izvršni direktori albanskog državljanstva sa prebivalištem u Albaniji kazao je Mirko Rajković, samostalni savjetnik u Upravi za igre na sreću.

Dan

Pejović zaradio još četiri miliona eura od boksita

Kompanija Uniprom metali, koja je prije četiri godine kupila imovinu Rudnika bokista za 5,4 miliona, koje pritom još nije ni isplatila, od 2016. do 2018. godine imala je čist profit od 16,2 miliona eura. U prošloj godini je neto dobit preduzeća, čiji je vlasnik Veselin Pejović, iznosila 4,1 milion eura, što je najmanje otkako je preuzet posao Rudnika boksita u koji je uveden stečaj 2013. godine. U 2016. dobit je bila 4,7 miliona, a godinu kasnije 7,4 miliona eura.

Autoput završavaju pred izbore

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović sumnja da aktuelna vlast politički kalkuliše sa rokom završetka prioritetne dionice autoputa Bar Boljare, od Smokovca do Mateševa. – Najnoviji rok za završetak ove dionice autoputa, koji vlast projektuje za septembar naredne godine, gle čuda, poklapa se sa periodom u kojem ističe četvorogodišnji mandat aktuelnom sazivu Skupštine, što znači da je to krajnji rok u kojem se moraju održati parlamentarni izbori naveo je Martinović u saopštenju.

Imovinski sporovi koče koncesioni akt

Koncesionog akta za aerodrome u Podgorici i Tivtu nema već četvrti mjesec na Vladi, iako je u 2019. godiNi ministar saobraćaja Osman Nurković više puta najavljivao da će se naći pred ministrima. Nakon što jedan period nije bilo nikakvih najava, juče su se na tri portala pojavile informacije u vezi sa koncesionim aktom. Jedan portal je prenio da je koncesioni akt dorađen i da će se brzo naći na Vladi, drugi da je taj proces daleko od završetka zbog imovinsko-pravnih problema.a treći, CdM, da bi turski TAV mogao preuzeti aerodrome. To je i natjera lo Vladu da se juče oglasi u vezi sa koncesijom nad aerodromima i reaguje na tvrdnje CdM-a.

Dnevne novine

OD FLAŠIRANJA VODE BI IMALI MILIONSKI PRIHOD

Reginalni vodovod Crnogorsko primorje (RVCP) ima razvojnu šansu koja će, ukoliko se pravilno implementira, dovesti do povećanja prihoda uz njihovu stabilizaciju tokom cijele godine, ocjenjuje se u analizi poslovanja preduzeća koju je uradila konsultantska kuća Fidelity Consulting. Kako bi ostvarila dodatne prihode, kompaniji se savjetuje da dogovori sa opštinama veće isporuke vode mimo sezone, da izvozi vodu na veliko putem tankera, flašira vodu, čajeve i energetske napitke i da iznajmljuje optičku infrastrukturu telekom provajderima.

KINEZE INTERESUJU ULAGANJA U ENERGETIKU I TURIZAM

Naglašen je interes kineskih kompanija za ulaganje u crnogorsku energetiku, a prostor za saradnju postoji i u turizmu, istakla je potpredsjednica Privredne komore (PKCG) Ljiljana Filipović. Ona je, na međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, kazala da je prostor za intenzivnu saradnju sa Kinezima uočljiv u hidroenergetici.

Biraju snabdjevače ranjivih kupaca

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se prijave na javni oglas za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom. Cilj javnog nadmetanja, kako se navodi u pozivu, je izbor najpovoljnije ponude za period od naredne do 2022. godine, dok je krajnji rok za podnošenje ponuda 24. maj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *