Da li su kineski mobilni telefoni dobri i da li trošiti novac na njih?

Dodajte komentar

Kako cijene premijum telefona polako, ali sigurno, sve više rastu iz godine u godinu, mnogi su prinuđeni da traže modele koji za mnogo manje novca nude slične specifikacije, performanse i funkcije.

Dobra vijest je da je danas mnogo lakše pronaći i kupiti neki kineski opskuran telefon, a i izbor je šarenolik.

Ako odvojite malo vremena da pogledate ponudu na internetu, vrlo brzo ćete se naći okruženi nevjerovatnim ponudama.

Od telefona koji imaju gotovo identične specifikacije kao i najnoviji prmeijum telefoni, ali koštaju mnogo manje, pa sve do modela koji nude nikada viđene funkcije.

Međutim, da li se isplati zagrsiti metak i kupiti neki od ovih telefona koji najčešće dolaze iz Kine?

Jedan novinar odlučio je da to sazna, i protekla dva meseca je testirao mnoge od tih telefona.

Evo kako je ta cijela avantura izgledala:

Prvih nekoliko nedjelja testirao sam svkai telefon koji bi mi došao pod ruku.

Mnogi od ovih telefona su me prilično iznenadili, i na kraju sam uspio da dođem do odgovora na pitanje – kako izgleda korišćenje ovih kineskih telefona i da li se isplati kupiti jedan?

Ništa ne može da uspori Android

Prva stvar na koju pomislim kada se nađem u prisustvu ovih telefona je – da li će raditi kao kornjača?

Ranija iskustva su bila više nego problematična jer brojni kineski proizvođači vole da dodaju potpuno lude opcije i funckije povrh regularnog Android operativnog sistema – što ga značajno usporava.

Ali priča je sada potpuno drugačija

Proteklih godina Android je došao do tačke da je dovoljno stabilan da izađe na kraj sa kompleksnim zadacima.

Pa je tako i samo korišćenje kineskih telefona mnogol prijatnije nego što je to ranije bio slučaj.

Čak i model Vivo Nex koji ima dva displeja i koji radi na Androidu koj ije izmijenjen do bezdana i nazad radi glatko bez ikakvih usporavanja.

Naravno, dio zasluga ide i dizajnerima korisničkog interfejsa koji su postali vještiji tokom godina.

A tu je i napredak samih čipova. Većina telefona koje sam koristio imali su Snapdragon procesore koji su postali prave zvijeri.

Trajanje baterije

Nekoliko modela je bez problema uspjelo da izdrži dva dana bez punjenja i svi su podržavali brzo punjenje. Tako da sam vrlo lako mogao da ih vratim u život kada bi baterija počela da ulazi u crveno.

Bezbjednost i kontrola aplikacija

Svaki od telefona koje sam testirao bio je prilično okrenut bezbjednosti i imao je barem jedna sistem za ubijanje aplikacija koje troše resurse, a ne koristite ih u određenom trenutku.

Takođe, sistem bi me uvjek obavijestio ako specifična aplikacija troši više energije od onoga što telefon smatra normalnim.

Ipak, ovo je imalo i svoju lošu stranu jer su ti sistemi takođe blokirali i brojne notifikacije koje su mi trebale, pa čak i alarme.

To je zahtijevalo dodatno prčkanje po podešavanjima kako bi se postarao da aplikacije koje mi trebaju budu ostavljene na miru.

Spremite se za malo istraživanja

Kupovina opskurnih telefona preko interneta vam prvih nekoliko dana definitivno neće pružiti ugodno korišćenje. Za razliku od regularnih mejnstrim telefona koji su maksimalno zategnuti da savršeno rade na vašem tržištu, na internetu najčešće kupujete modele namijenjene prodaji u Kini i Indiji.

To znači da možda nećete imati instaliran Google Play, pa ćete možda morati da ručno skinete i aktivirate Google frejmvork na uređaju. Isti taj uređaj možda će blokirati bio kakve launchere koje skinete sa Google Playa, a možda će imati i određene kontrole koje vam se ne sviđaju.

Za sve ovo uglavnom postoji rješenje, ali ono zahtijeva da bude proaktivni i sami ga potražite na internetu.

Iako se ovo čini kao cimanje, uspio sam da većinu stvari sam završim uz pomoć nekoliko onlajn lekcija, a njih ima više nego dovoljno.

Zaključak

Ako se osjećate avanturistički i poznajete tehnologiju, a ne smeta vam da malo eksperimentišete, vjerovaton ćete se sa ovim telefonima lijepo zabaviti.

Ako nešto pođe po zlu, aplikacija prestane da radi ili se pojavi nezgodan bag – prepušteni ste sami sebi i znanju drugih Android fanova na internetu.

Ako ste spremni na ove rizike i potrošite određeno vrijeme na fino podešavanje telefona, na kraju možete da završite sa uređajem koji radi savršeno i izgleda jedinstveno.

(Telegraf)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *