Bregzit odložen do 31. oktobra

Dodajte komentar

Lideri Evropske unije i Velike Britanije su na vanrednom samitu u Briselu, koji se završio sat i po nakon ponoći, odobrili da se izlazak Britanije iz EU odloži do 31. oktobra, potvrdio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“To znači još šest mjeseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rješenje”, rekao je Tusk.

Kako je istakao, može se ponovo razmisliti o cijeloj strategiji Bregzita.

“To može dovesti do promjena u političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o povlačenju. Do kraja ovog perioda, Velika Britanija takođe ima mogućnost povlačenja aktivacije člana 50 i može odustati od Bregzita u potpunosti”, kazao je Tusk.

Kako javlja BBC, dogovor je postignut poslije pet sati razgovora na vanrednom samitu o Bregzitu u Briselu.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je ranije odlaganje do 30. juna navodeći da bi istupanje možda moglo i ranije da se dogodi, u nadi da to bude do 23. maja, kada su zakazani izbori za Evropski parlament.

“Ako sada uspijemo da postignemo sporazum (…) i dalje možemo da izađemo 22. maja”, rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu, poslije vanrednog samita lidera EU.

Mej je rekla da je tužna zato što je parlament Velike Britanije odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU koji je prethodno postignut s Briselom, prenose agencije.

Međutim, naglasila je da se uveliko radi na postizanju dogovora s opozicijom, kako bi se napravio kompromis.

“Ja sam za to da odložimo Bregzit do 30. juna. Smatram da bismo do tog perioda mogli postići dogovor o sporazumnom izlasku Velike Britanije”, naglasila je Mej.

Prvi datum očekivanog izlaska Velike Britanije iz EU bio je 29. marta, pa je to odgođeno do 12. aprila, a sada je odloženo za kraj oktobra, bez garancija da će se Bregzit i tada ostvariti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *