Akcije Komercijalne banke za godinu porasle 60 odsto

Akcije Komercijalne banke zabilježile su u prethodnih godinu dana rast od 60 odsto, pošto je u prvom tromjesečju 2019. dostignuta cijena od 2.900 dinara po akciji.

To pokazuju podaci Beogradske berze. Cijena akcije na kraju marta 2018. bila je 1.803 dinara.

Posle višegodišnje stagnacije, njihova vrijednost značajnije je skočila početkom ove godine. Cijena akcije je krajem decembra 2018. godine iznosila 2.200 dinara.

Prethodnih godina cijene akcija Komercijalne banke su se uglavnom kretale na nivou od oko 1.800 dinara, dok su u posljednjih mjesec dana bile oko 2.800 dinara.

Njihova trenutna cijena na Beogradskoj berzi je 2.750 dinara.

Ministarstvo finansija ranije je najavilo da će tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku, koja je u većinskom vlasništvu države, biti raspisan krajem maja ili u prvoj nedjelji juna.

Investicioni savjetnik Lazard radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije, a konačeno rješenje savjetnika očekuju u Ministarstvu finansija krajem aprila ili početkom maja, kao i da privatizacija banke bude završena do kraja godine.

Pojedini mediji prenose da su za Komercijalnu banku zainteresovana najmanje tri strateška investitora i dva fonda.

Banka strateškog partnera očekuje s rekordnim profitom od 71 milion eura za 2018. godinu, koji je ostvarila zajedno sa svojim subsidijarima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Komercijalna banka Beograd je prošle godine ostvarila dobit od 8,12 milijardi dinara, a zajedno s Komercijalnom bankom Banjaluka i Komercijalnom bankom Podgorica konsolidovana dobit iznosi 8,38 milijardi dinara.

Depoziti Komercijalne banke su na kraju 2018. dostigli 319 milijardi dinara i uvećani su za 11 procenata, odnosno za 31 milijardu dinara.

Rast od 11 odsto bilježe i depoziti koji su iznosili 359 milijardi.

Komercijalna banka je, takođe, zabilježila rast devizne štednje sa 1,62 milijarde eura iz 2017. godine, na 1,69 milijardi eura na kraju prošle godine.

Najveći pojedinačni akcionari banke su Republika Srbija sa 41,75 odsto, EBRD sa 24,43 odsto i Međunarodna finansijska korporacija sa 10,15 odsto.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *