Tržište osiguranja u Crnoj Gori stabilno i bilježi pozitivne trendove

Dodajte komentar

Tržište osiguranja u Crnoj Gori stabilno je i bilježi pozitivne trendove, kazao je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević.

“Na osnovu posljednjih raspoloživih preliminarnih podataka na nivou tržišta osiguranja (28. februar) ukupna bruto fakturisana premija osiguranja bilježi rast od 26 odsto u odnosu na isti period (prva dva mjeseca) prethodne godine. Rast je u najvećoj mjeri generisan rastom premije neživotnog osiguranja od 27,7 odsto, a nastavljen je i trend rasta životnih osiguranja, koja su tokom prva dva mjeseca ove godine ostvarila rast od 16,9 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine”, navodi Andrijašević.

Kako je dodao, najzastupljenija vrsta osiguranja na tržištu je, i dalje, osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa ostvarenim učešćem od 32,5 odsto u ukupnoj fakturisanoj premiji na tržištu.

“Pored ove vrste, značajnija učešća su ostvarili osiguranje od posljedica nezgode (14 odsto), ostala osiguranja imovine (13,4 odsto), osiguranje života (12,8 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (6,1 odsto). Pored rasta pet najzastupljenih vrsta osiguranja, na tržištu je primjetan rast i drugih vrsta osiguranja kao što su osiguranje od opšte odgovornosti za štetu, osiguranje vazduhoplova, zdravstveno osiguranje i osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti”, navodi Andrijašević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *