Atlas banka u Podgorici

Klijenti Atlas banci duguju 63, a ona njima 190 miliona

Klijenti Atlas banke u stečaju na kraju marta su imali 63,2 miliona eura kredita, od čega firme 36,5 miliona, ili 58 odsto, a građani 26,7 miliona eura, saopšteno je iz Centralne banke.

Savjet CBCG je 5. aprila uveo stečaj u ovu banku zbog toga što su njene obaveze bile veće od imovine za 1,14 miliona eura. Ukupni depoziti u Atlas banci su 189,9 miliona eura, od čega su garantovani 89 miliona eura. U ovoj banci je radilo 198 radnika, od kojih će deset odsto biti angažovano za potrebe stečaja, piše Pobjeda.

“Zaposleni, prema posljednjim raspoloživim podacima, duguju Atlas banci 1,1 milion eura”, kazali su iz regulatora. To znači da u prosjeku svaki duguje po 5.555 eura.

Na pitanje kako će klijenti vraćati kredite banci, iz CBCG su odgovorili da se u njihovom statusu ništa ne mijenja u odnosu na stanje prije uvođenja stečaja.

“Dužnici banke i u slučaju stečaja nastavljaju da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa ugovorenim uslovima, kamatama i rokovima za otplatu kredita”, objasnili su iz CBCG i dodali da postoji mogućnost da, radi efikasnijeg sprovođenja stečajnog postupka, stečajni upravnik prenese dio potraživanja banke po osnovu kredita na jednu ili više banaka.

Ali se ni u tom slučaju ne mijenja ništa u statusu korisnika tih kredita. Jedina razlika je što će ugovorene obaveze ispunjavati prema novom povjeriocu. Na pitanje da li će se klijentu koji ima i kredit i depozit u ovoj banci iznosom depozita pokriti kredit, odnosno odraditi “prebijanje”, iz CBCG su odgovorili da se mora platiti samo dospjeli dio.

“U pitanju je ,,prebijanje” sa dospjelim obavezama koje je klijent imao po osnovu dugovanja Atlas banci koje je on u obavezi svakako da plati. Dakle, ništa što nije dospjelo klijent ne mora da plati i taj nedospjeli dio se neće “prebijati” sa depozitima koji treba da se isplate”, objasnili su iz CBCG.

Podsjećaju da je Zakonom o zaštiti depozita propisano da se garantovani depozit utvrđuje pojedinačno za svakog deponenta, na način što se ukupna sredstva deponenta po svim njegovim depozitima na dan nastanka zaštićenog slučaja, uključujući i dospjelu kamatu, umanje za iznos dospjelih obaveza tog deponenta prema banci.

“Stečajni upravnik Atlas banke dostaviće Fondu za zaštitu depozita podatke o visini ukupnih potraživanja i dospjelih obaveza deponenta”, ističu iz CBCG. Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković već je saopštio da je krajnji rok za početak isplate garantovanih depozita do 50.000 eura 30. april i istakao da Fond trenutno ima 108 miliona eura na računu.

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić saopštio je da deponenti ne moraju da prijave potraživanja koja su evidentirana u bančinim poslovnim evidencijama.

Check Also

Svjetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama

Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *