Izvjesno poskupljenje taksi usluga

Uvođenjem starta vožnja taksijem će neminovno da poskupi, a start koji se ponovo uvodi nakon nekoliko godina odrediće taksisti pri čemu ne smije biti niži od 40 centi, a ni veća od eura. Uvođenje starta precizirano je odlukom o taksi prevozu, a na jučerašnjoj centralnoj raspravi o ovom dokumentu, predstavnici privrednih društava i taksi preduzetnici su ukazal i da je donju granicu starta treba uvećati jer je 40 centi malo. Sekretar za saobraćaj Lazarela Kalezić saopštila da odluka ne predviđa minimalnu ci jenu vožnju koja je do sada postojala, a koja je iznosila euro, piše Dan.

“Građanin će sada plaćati start i ono što što otkuca taksimetar”, navela je Kalezić.

Taksista Ratko Vujošević predložio je da minimalna cijena starta bude 50 centi. Takođe, on je naveo da bi trebalo i povećati i noćnu cijenu vožnje bar za deset centi. Raspon za cijenu noćne vožnje po odluci ostavljen je od 0,40 do eura.

Da treba povećati donju granicu starta ali i broj taksi stajališta ukazao je Miodrag Janković, preduzetnik.

“U gradu ima malo taksi stajališta, i treba ih povećati. Ne može na 100 stajališta da stane 1.000 vozila”, naveo je Janković.

Vlasnik Alo taksija Rade Živković saopštio je da privredna društva i preduzetnici ne mogu da se grabe oko stajališta. Odlukom je predviđeno da su taksi stajališta opšta.

“Ne možete da gurnete bilo koga na stajalište, da se grabimo. Nađite rješenje. Ne možete meni da uzmete stajališta, a da ih drugima dajete”, poručio je Živković.

Preduzetnik Dragan Smolović ukazao je da svi taksisti moraju da imaju iste uslove zarad.

“Privrednim društvima dajte 500 stajališta i nije problem. Sad kada je prevelika konkurencija, vašom greškom, obezbijedite svima uslove za rad”, rekao je Smolović.

Milorad Savović, preduzetnik, saopštio je da neće dozvoliti da im privredna društva prisvoje stajališta.

“Mi smo taksi stajališta razrađivali godinama, da bi danas došao neko iz privrednog društva da bi ih uzeo. Sad kad ste nam preuzeli posao, hoćete da nam preuzmete stajališta, e neće moći, ja ću ga braniti životom. Ja ću organizovati štrajk preduzetnika zbog toga”, poručio je Savović.

Predstavnik udruženja Bum Zoran Perić naveo je da ne vidi poentu da se trka sa privrednim društvima.

“Doći ćete u situaciju da 200 ljudi ne može da ponese kući novac. Biju se taksisti, dajte privrednim društvima pored nas neka stoje ali ne na naša taksi stajališta. Nemojte da pukne bruka, krvoproliće”, rekao je Perić.

Vlasnik PG taksija Milivoje Bulatović saopštio je da se mora naći prelazno rješenje za taksi stajališta.

“Ne sjećam se da su privredna društva ikad rekla da im ne trebaju taksi stajališta. Taksisti su za haos najmanje krivi, Glavni grad je veći krivac. Ne vidim da preduzimate bilo kakav mehamizam protiv fantomskih firmi koje uredno dobijaju licence i šire vozni park”, rekao je Bulatović.

Predstavnik Maksi taksija Željko Knežević smatra da je će taksistima biti dat još veći haos novom odlukom.

“Mi smo dosad imali minimalnu vožnju od euro. Sad ukoliko stavimo start na 50 centi i kilometar vožnje na 50 centi, ne isplati se”, rekao je Knežević.

Preduzetnik Saša Stajović ukazao je i da su kazne previsoke.

“Kazne ste izjednačili i za nas i za privredna društva. Moj pazar je 35 eura a privrednog društva možda 3.500 eura. Koliko sad svi imamo posla te bi kazne bile od 15 do 150 eura”, tvrdi Stajović.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Vesko Bjelić naveo je da su preduzetnici dali doprinos glavnom gradu, te da su oni uveli radiostanice zbog čega nije pošteno da ih šutnu sa tržišne scene.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša saopštio je da trebada postoji obostrano razumijevanje da bi se problem taksisista riješio. On je naveo da problem taksista datira već 18 godina.

“Tek kada sam došao u Poresku upravu vidio sam da su 15 miliona eura dugovanja taksista i još toliko iznose kamate. Dvije stotine taksisita redovno plaća obaveze, a 400 se bori. Moramo da imamo zajednički interes da ovo uredimo na pravi način i da budemo svjesni da ovo moramo uvoditi u regularne tokove. Svi će morati imati elektronske fiskalne uređaje povezane sa taksimetrom”, naveo je Mugoša.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.