Špekulanti očekuju jačanje dolara i rast cijene zlata

Dodajte komentar

S obzirom na to da su veliki špekulanti po pravilu institucije koje imaju cijele timove analitičara, često i povlašćene informacije, procijenat uspješnosti njihovih predviđanja i transakcija veći je nego kod prosječnog malog ulagača.

CFTC svakog petka javno objavljuje informacije o ukupnoj količini kupljenih i prodatih ugovora po pojedinim instrumentu i kategorijama učesnika. U objavljenim podacima može se vidjeti da špekulanti trenutno imaju mnogo više kupovnih nego prodajnih pozicija na zlatu, srebru i kursu američkog dolara u odnosu na euro, te da imaju podjednak broj kupljenih i prodatih ugovora vezanih za vrijednost SP500 indeksa. To znači da špekulanti trenutno očekuju jačanje dolara u odnosu na euro, kao i rast cijene zlata i srebra. Kada su u pitanju dionice, očigledno ih polovina očekuje dalji rast, a polovina pad, piše Poslovni dnevnik.

Kada se u pitanju dionice, podijeljenost među investitorima ne iznenađuje. Privredni podaci u SAD su za sad vrlo dobri, situacija na globalnom tržištu se pogoršava. Očigledno se polovina investitora pribojava da bi se globalno privredno usporavanje moglo negativno odraziti i na SAD, što bi dovelo do pada cijena dionica, na čemu oni planiraju zaradu pomoću short sellinga.

Upravo zbog usporavanja globalnog privrednog rasta mnoge važne cijentralne banke su odustale od podizanja kamatnih stopa tokom 2019. godine. To znači da će posjedovanje obveznica biti manje isplativo nego se do sad očekivalo, što tradicionalno dovodi do velikog interesa za kupovinu zlata i srebra. Špekulanti očito planiraju da ostvare profit na očekivanom rastu cijene tih plemenitih metala.

Kada je u pitanju kursna lista, dva su razloga zbog kojih približno dvije trećine špekulanata očekuje slabljenje eura i jačanje dolara. Prvi su više kamatne stope na američke nego na europske obveznice, a drugi je rizik recesije. Naime, kao i prije 10 godina, nadolazeća globalna kriza će vjerovatno opet mnogo jače pogoditi tromu i razjedinjenu evropu nego SAD.

Moguće je da će ponovo u pitanje doći mogućnost otplate nagomilanih dugova u pojedinim članicama eurozone, pa zato investitori već sad prebacuju kapital u dolar – valutu koju percipiraju sigurnijom. S obzirom na situaciju, moguće je da će dolar u idućih godinu do dve postati jači od eura.

Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *