Pogodnost za korisnike Mastercard beskontaktnog plaćanja – do 25 eura bez PIN koda

1 komentar

Kompanija Mastercard je najavila da je nakon svih neophodnih usaglašavanja od 12. aprila ove godine moguće vršiti plaćanja bez unošenja PIN koda do 25 EUR. Ova promjena važi za sve Mastercard i Maestro kartice u Crnoj Gori.

Ovaj veliki korak naprijed u razvoju crnogorskog platnog tržišta dešava se u šestoj godini od kada je prva Mastercard beskontaktna transakcija u Crnoj Gori obavljena. Potrošači i trgovci su prihvatili ova jednostavna, brza i sigurna plaćanja tako da je trenutno 84% svih kartica beskontaktno, a beskontakne transakcije čine 60% od ukupnog broja svih kartičnih plaćanja. Pored toga, prosječna vrijednost transakcije premašila je trenutni CVM limit (42 prema 15 eura), što ne samo da znači da je novi CVM limit od 25 eura u većoj mjeri usklađen sa realnim finansijskim potrebama potrošača, već i dodatno potvrđuje spremnost našeg tržišta na ovakav korak“, naveli su iz kompanije.

Trenutni limit je među najnižima u Evropi: viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope (npr. u Ujedinjenom Kraljevstvu on iznosi 30 GBF, što je oko 35 EUR u Francuskoj i Irskoj iznosi 30 EUR), već i u zemljama Centralne i Istočne Evrope (npr. u Litvaniji je 25 EUR ; u Rumuniji 100 RON, tj. oko 21 EUR).

Masterkard beskontaktna plaćanja sigurna su za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama. Kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja. Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija. Važno je napomenuti i da se beskontaktne transakcije mogu obaviti samo na registrovanim POS terminalima, što osigurava da korisnik i njegova banka mogu da prate svaku transakciju čime je mogućnost potencijalnih zloupotreba svedena na minimum.

,,Popularnost beskontaktne tehnologije nije samo dokaz da su crnogorski potrošači otvoreni za inovacije. To je takođe naša propusnica u svijet potpunog digitalnih plaćanja. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda na 25 EUR učiniće da beskontaktna plaćanja postanu još praktičnija i češće korišćena platna opcija među građanima, čime se u široj slici ubrzava evolucija ka digitalizaciji. Mi vjerujemo da je crnogorsko tržište dovoljno zrelo i spremno za ovu promjenu,” izjavila je Jelena Ristić, generalni direktor za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.   

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *