Njemačko udruženje banaka zagovara uvođenje progresivne stope na depozite banaka kod ECB-a

Njemačko udruženje banaka BdB pozvala je Evropsku centralnu banku (ECB) da snizi visinu naknada na dio viškova novca koji drže na njenim računima uvođenjem progresivne kamatne stope po depozitima.

“Ako ECB ne može ove godine privesti kraju ciklus negativnih kamatnih stopa, tada bi barem za svojevrsni model trebao uzeti centralne banke u Švajcarskoj i Japanu,” rekao je predsjednik BdB-a Hans-Walter Peters, prema govoru pripremljenom za pres konferenciju u ponedjeljak.

Kamatne stope u Japanu i Švajcarskoj takođe su negativne, no banke su do određenog iznosa depozita oslobođene plaćanja kamate za njihovo držanje kod centralne banke.

Takvu opciju treba omogućiti, poručio je Peters.

Funkcioneri ECB-a na sjednici u martu razmatrali su rizike koje ultraniske kamatne stope predstavljaju za banke u eurozoni.

Strahujući od oštrog usporavanja ekonomskog rasta, ECB je prošlog mjeseca odložio planirano povećanje kamatnih stopa do 2020. godine i bankama ponudio nove programe vrlo povoljnog finansiranja.

Izvori upućeni u te razgovore kazali su da u ECB-u razmatraju mogućnost uvođenja progresivne kamatne stope na depozite kako bi banke poštedili plaćanja tih kaznenih naknada barem na dio viškova novca koje drže u centralnoj banci.

Time bi banke bile izuzete od plaćanja 0,40 posto godišnje naknade na dio viška novca, što bi im omogućilo da poprave poslovne rezultate u razdoblju neočekivanog ekonomskog usporavanja.

Check Also

Oglasi za posao: ADP Zid zapošljava Programskog asistenta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u potrazi za kandidatom/kinjom za mjesto Programski asistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *