Naslovne strane dnevnih novina za 9. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dan

Pejoviću prepisali 265 hektara državne zemlje

Firma Uniprom, vlasništvo biznismena iz Nikšića Veselina Pejovića, postala je vlasnik 265 hektara državne imovine u krugu Kombinata aluminijuma (KAP). Savjet za privatizacijuje uvažio zahtjev Uniproma da im se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine za parcele u katastarskim opštinama (KO) Botun, Dajbabe i Cijevna, čija je ukupna površina 2,65 miliona kvadrata.

Autoput će koštati preko milijardu

Projekat izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar Boljare od Smokovca do Mateševa koštaće građane Crne Gore više od milijardu eura, međutim, tačan iznos troškova gradnje nije moguće utvrditi jer su mnoge informacije o isplatama, subvencijama, kontrolama i dalje tajna. To je poruka sa okruglog stola pod nazivom “Autoput Bar Boljare četiri godine kasnije, koji je juče organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Godišnje prijave poreza

Poreska uprava (PU) pozvala je poreske obveznike da godišnju prijavu poreza na dohodak građana za prošlu godinu podnesudo 30. aprila. Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici… navodi se u saopštenju PU. Prijavu su dužni da podnesu i poreski obveznici koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 751 euro.

Pobjeda

Merkur sistem otišao u stečaj

Protiv Merkur sistema, vlasništvo Mladena Mrvaljevića iz Budve, pokrenut je stečaj. Zato je Montenegroberza promijenila naziv kompanije i imenu dodala odrednicu u stečaju. Sumbol trgovine je MESY. Kompanija je u minusu 1,37 miliona eura, ima dvoje zaposlenih i u blokadi je 1740 dana.

Sporno 2,6 miliona eura kirije

Privredni sud će u novom postupku, u skladu sa ukidnim rješenjem Apelacionog suda, ponovo utvrđivati da li zemljištem na kojem se nalazi tivatski aerodrom upravlja JP Morsko dobro ili Aerodromi Crne Gore. Prvostepenom presudom je odbijen tužbeni zahtjev Morskog dobra da Aerodromi CG plate 2,6 miliona eura za korišćenje 544 hiljade kvadrata morskog dobra u zahvatu tivatskog aerodroma od 2013. do 2017. godine. Stav suda je bio da to zemljište predstavlja aerodromski kompleks na kom Aerodromi imaju pravo upravljanja koje im je prenijela Vlada, zbog čega nijesu obavezni da plaćaju naknadu bez obzira što su u zoni morskog dobra.

Tvrde da je šteta deset miliona

Opština Budva podnijelaje tužbu protiv konzorcijuma Budva Sinepleks tražeći da se ugovor o dugoročnom zakupu poslovnog prostora za bioskop u tržnom centru TQ Plaza proglasi ništavim. Advokat Goran Rodić koji zastupa opštinu tvrdi da im se spornim ugovorom nanosi šteta od deset miliona eura.Konzorcijum čine beogradska Art Vista Zorana Cvetanovića i budvanski Lovćen film, koji su osnovali Iris i Vladan Sretenović dvije nedjelje prije raspisivanja tendera, jer samostalno nijesu ispunjavali uslove za učešće.

Dnevne novine

Mašine starog Duvanskog prodate za 20.553 eura

Kompanijama Wir Montenegro, Montenegro Tobaco Company, Viva Špedu i Zoranu Veljoviću prodato je ukupno deset mašina starog Duvanskog kombinata za 20.553 eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija. Javnim pozivom Ministarstva, kojim je na prodaju stavljeno 19 mašina stare fabrike, podgorička firma Wir Montenegro je kupila njih tri za 6.639 eura bez PDV-a univerzalni strug i glodalicu za 3.570, odnosno 2.590 eura i stubnu dizalizu za 479,70 eura.

Septembar naredne godine rok za završetak auto-puta

Krajnji rok za puštanje u rad auto-puta Bar Boljare je septembar naredne godine, rekao je juče izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević. On je kazao da su radovi, čiji je glavni izvođač kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), trebalo da budu završeni do maja ove godine, ali da se kasni zbog “određenog nesnalaženja kod projektovanja, usklađivanja sa evropskom dokumentacijom i hidrogeoloških istraživanja”.

MARTOVSKI PROMET NA BERZI 1,02 MILIONA

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u martu iznosio je 1.020.060 eura i bio je oko 49 odsto je veći nego prethodnog mjeseca. U poređenju sa martom prošle godine, promet je opao 28 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 48.574 eura, a veći dio ostvaren je na slobodnom tržištu. “Tokom 21 dana trgovanja u martu je zaključeno 138 transakcija, navodi se u mjesečnom biltenu Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *