Najvažnije lekcije koje su ovih 6 preduzetnika naučili

Dodajte komentar

Mudrost koja je stečena na teži način kreira jako uspješne firme. Putevi preduzetnika su puni izazova i raznih lekcija. Ukoliko obratite pažnju na ove lekcije možete podići vaš biznis na još veći nivo.

Cijenite vaše vrijeme

“Vrijeme je vaš najveći resors i nešto što ne možete da povratite. Da biste se popeli na neki veći nivo morate da razumijete bitnost vašeg vremena. Neka vam imperativ bude da date prioritet stvarima koje najviše cijenite. Iako je bitno da gledate u budućnost, jednako je važno da dozvolite sebi da živite u momentu“. To podrazumijeva dobijanje jasne informacije o tome šta je životu daje vrijednost i koliko vrijedi vaše vrijeme. Kevin Harrington, originalni “Shark” iz Shark Tenk-a kaže da dok je radio na televiziji sredinom 80-ih počeo je monetizovati svaki minut, svakog dana. Vrijeme je znalo da mu proleti, minut po minut, sat po sat, a potom i 7 dana u nedelji. Ovo mu je pomoglo da shvati koliko je svaki minut bitan, i kako je naše vrijeme jako dragocjeno.

Ostanite znatiželjni

“Uzdaj se u se i u svoje kljuse” je striktno pravilo kojeg se drže mnogi preduzetnici. Živeći tako godinama i vodeći se time shvatio sam da treba da radim sve suprotno od toga kaže Michael Alden izvršni direktor CloiXonne-a i jedan od najrodavanijih autora. Ako se postavite tako da je vaš um otvoren za nove ideje i uvođenje novina, na taj način pravite prilike za vas. Ukoliko se izložite većem broju preduzeća i proizvoda, vaš opseg se proširuje. Nasuprot tome, ako zatvorite vaše oči i postanete slijepi za neke nove ideje, vaša perspektiva će postati suviše mala i propustićete mnoge mogućnosti. Ako uspijete da uvijek ostanete znatiželjni i otvorenog uma napredovaćete i vaš biznis će rasti sve više i više.

Naučite da vladate vašim mislima i emocijama

„Mnoge najbitnije lekcije su proistekle upravo iz mojih padova riječi su Com Mirze, izvršnog direktora Mirza Holdinga. Iako je bilo bolno to mu je pomoglo da njegovu samosvijest podigne na veći nivo. One su me natjerale da počnem da učim kako da vladam svojim mislima i emocijama. Znao sam da prebrzo izgubim strpljenje. Ako ste preduzetnik a vaše su misli rasijane, i ne umijete da sakrijete emocije reagovaćete potpuno pogrešno na razne teške i stresne situacije koje vaš posao nosi i to će samo izazvati haos. Naučite da vi budete ti koji će ostati hladne glave, nepokolebani, i to će vam dati prednost u ovom poslu. Počnite tako što ćete svaki dan zapisivati vaše ciljeve na papir, takođe i provodite vrijeme sami sa sobom sa vašim mislima, kako biste shvatili kako se zapravo osjećate.“

Vjerujte u sebe, vašu viziju i intuiciju

„Moj moto je: Da bih vjerovala da mogu da uspijem, prvo moram sve da vidim, osjetim i probam kaže Marina Rose pronalazač Quantum DNA Acceleration firme. Ovo zahtijeva jako otvoren um. Pomislite na energiju djeteta, hrabri su, neustrašivi, spremani za svaku novu avanturu, uporni su, čvrsti i istrajni. Mnogi preduzetnici izgube tu iskricu zato što vide neuspjeh kao nešto strašno. Zapravo, to je najbitniji trenutak da radite na “reprorogramiranju” vašeg mozga na uspjeh, kako biste učili iz grešaka i padova i okrenuli se ka uspjehu.”

Stvorite prijatno okruženje

“Stvorite takvo okruženje gdje ćete ne samo vi već svi iz vašeg okruženja moći da ostvarite sve što ste zacrtali i što ste oduvijek htjeli. Kao preduzetnici koji imaju previse borbe sa raznim stvarima, često smo nesigurni i preplašeni da će nam drugi ukrasti klijente. Nikada nećete privući one koji će vam pomoći ds izgradite imperiju ukoliko sami ne stvorite takvo okražeje gdje će oni biti sigurni da mogu uspjeti u njihovim zamislima. Kada počnete da vodite vaš biznis na jedan saouvjeren način, na način na koji će svi biti zadovoljni, i vaš tim, a isto tako i vaši klijenti, bićete u mogućnosti da privučete što više ljudi”, izgradite pravu imperiju riječi su koje je izgovorio Aj Rivera ekspert za marketing i biznis savjetnik.

Budite pravi vođa

„Jedna jako velika greška na početku moje karijere je ugrožavala moj biznis i oduzimala dosta privatnog vremena i energije. Uhvatio sam sebe kako radim po 7 dana u nedelji, bez prestanka. Moj biznis se danas zasniva na vođstvu, ljudima i sistemu. Ubacivanje ova tri principa dosta doprinosi vašem poslovanju. Vođstvo podrazumijeva prenošenje vizije na druge, preciznost. Morate pokazati vašem timu da vjerujete u njih, ali da biste to postigli prvo morate da vjerujete sami sebi, dopustite im da postanu ključni igrači u vašoj organizaciji. Ja ne dopuštam nikome da me oslovljava sa “šefe”. Nije važno koliki ste uspjeh postigli, zapamtite, vi ste ništa bez vašeg tima. Što se sistema tiče, tu je najbitnije da dajete jasne instrukcije vašim zaposlenima kako bi firma mogla da fukncioniše i kad ste vi odsutni.”

Izvor: umpcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *