Kina želi “prosperitetnu Evropu”

Dodajte komentar

Brojni kritičari smatraju da Kina želi da unese razdor u Evropu. Tome protivurječi kineski premijer Li Keqiang u izjavi pred susret EU-Kina na vrhu u Briselu.

“Mi u potpunosti podržavamo Evropski integracijski proces i nadamo se jednoj ujedinjenoj i prosperitetnoj Evropi”, napisao je kineski premijer Li Keqiang u tekstu objavljenom u njemačkom privrednom listu Handelsblatt. Intenzivna saradnja Pekinga s istočnoevropskim zemljama je “korisna za uravnoteženi razvoj unutar EU-a, podstiče jedinstvenosti EU-a i predstavlja korisnu nadopunu odnosa između Kine i Evrope”, piše u svom gostujućem komentaru Li Keqiang. To je njegov odgovor na primjedbe da razvojem specijalne saradnje s nekim zemljama srednje i istočne Evrope Kina u stvari želi razjediniti EU.

Približavanje u Briselu?

Kineski je premijer uvjeren kako zajednički interesi Kine i Evrope dominiraju nad razlikama koje takođe postoje. Istovremeno je najavio spremnost svoje zemlje na saradnju na različitim poljima, “na primjer u primjeni odrednica iz Pariškog sporazuma o klimi, u podsticanju održivog razvoja, u pridržavanju odrednica iz dogovora o atomskoj energiji s Iranom te u borbi protiv terorizma”. Uz to Kina podržava i intenzivniji dijalog u vezi s pitanjima reforme Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

S druge strane zapadni diplomati naglašavaju kako postoje značajne razlike u stavovima dviju strana. Oni čak ne isključuju ni mogućnost da susret na vrhu bude okončan bez uobičajene zajedničke izjave. Razlog su razlike u mišljenjima o temama poput trgovine, Investicija i zaštite manjinskih prava.

Kina popunjava rupe

Komesar EU-a za budžetska pitanja Günther Oettinger upozorava da Evropa zbog spora oko Brexita u odnosu naspram Kine sve više pada u drugi plan. Vlada u Pekingu posvuda u svijetu nailazi na praznine koje Evropa ne uspijeva da popuni, jer je suviše zabavljena sama sobom, izjavio je Oettinger novinaru njemačkog dnevnog lista Die Welt. Kao primjere on je naveo područje vještačke inteligencije i novog standarda mobilne telefonije 5G. “Nesporno je da mi kaskamo za razvojem.” No Evropa još uvijek “ima šanse”, smatra Evropski komesar.

Govoreći o Brexitu on je napomenu kako bi Velika Britanija trebalo da se jasno pozicionira. “Do 10. aprila bi Britanci konačno trebalo da kažu št žele, a što sve ne žele”, naglašava Oettinger.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *