Bitcoin će postati konkurent Visi, MasterCardu i PayPalu?

Dodajte komentar

Bitcoin bi mogao postati ravnopravan konkurent najvećim svjetskim platnim kućama Visi, MasterCardu i PayPalu, otkrila je studija.

Zahvaljujući nedavnom razvoju cijene bitcoina i društva, kriptovalute su opet privukle pažnju investitora. Bitcoin je konstantno dobijao na vrijednosti proteklih nekoliko sedmica i nedavno je zabilježio rast od 20% u jednom danu.

Studija je sada otkrila da se Bitcoin pokazao djelimično jakim konkurentom konvencionalnim pružaocima platnih usluga kao što su Visa ili PayPal.

Prema podacima iz studije Datalight, obim transakcija bitcoina je bio 3,4 triliona dolara. To je 450 puta više od transakcija koje je napravila Visa i 5,8 puta više od transakcija PayPal-a. Pošto je prosječna transakcija po sumi novca veća od one kod tradicionalnih pružalaca usluga platnog prometa, bitcoin se pokazao kao prikladnija mreža za “veća i moguća međunarodna plaćanja”, navodi se u izvještaju Datalight-a.

Najpopularnija od svih kriptovaluta napravila je podvig u “samo deset godina”. Tokom ovog perioda, bitcoin je postao ozbiljan konkurent “liderima industrije plaćanja”. A razvoj je “eksponencijalan”. Ako sljedećih 10 godina bude pratio ovu izvedbu, autori studije smatraju da će bitcoin “nadmašiti svu konkurenciju”.

Bitcoin je u prednosti jer, na primjer, ima daleko veći broj čvorova – 10.000 aktivnih čvorova u odnosu na Visu koja ima 119, MasterCard 98 a Paypal samo 51.

Osim toga, Bitcoin je deflacijski, otporan na cenzuru i likvidniji. Niži transakcioni troškovi i sigurna pohrana su drugi aspekti koji govore u prilog kriptovalute. Sve ovo pokazuje da je bitcoinov platni sistem “daleko superiorniji od tradicionalnih međunarodnih plaćanja i transfera”.
Toliko da će Bitcoin mreža postati “najvažniji platni sistem” u svijetu u bliskoj budućnosti, tvrde autori studije, izvještava Indikator.ba.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *