Telemah stekao 40 odsto tržišnog udjela

Dodajte komentar

Prošla godina je za Telemah Crna Gora bila godina rasta, investicija i inovacije, a nakon pripajanja Total TV-a i M kabla postao je najveći distributer audio-vizuelnih medijskih sadržaja sa udjelom od 40 odsto na ovom tržištu, kazao je Pobjedi izvršni direktor ove kompanije Milija Zeković.

Poručio je da ih ta pozicija obavezuje da kontinuiramo unapređuju svoje proizvode i kvalitet usluge.  -Prošlu godinu je obilježilo lansiranje EON-a, TV platforme najnovije generacije, koju je kreirao tim softverskih inženjera i tehnoloških eksperata United grupe, čiji je Telemah dio.

EON je najveća tehnološka inovacija u regionu koja donosi potpuno novo iskustvo gledanja televizije, jer spaja televizijske sadržaje sa android TV digitalnim servisima i aplikacijama, čime svaki TV postaje smart TV – kazao je Zeković Pobjedi. Naveo je da svi poslovni parametri pokazuju da su za ovo kratko vrijeme korisnici u Crnoj Gori prepoznali prednosti EON platforme. -To dokazuje konstantan rast prodaje EON-a, na šta smo posebno ponosni.

Lansiranje EON platforme i drugih sadržaja doveli su do rasta broja korisnika, što se odrazilo na rast prihoda u 2018. To dokazuje da smo izabrali dobar pravac razvoja i ulaganja – rekao je Zeković i naglasio da Telemah konstantno bilježi povećanje broja korisnika. – Lani smo imali rast korisnika kablovske televizije od sedam odsto, interneta 18 odsto i telefonije 66 odsto u odnosu na 2017. godinu. Upravo zato su aktivnosti Telemaha u 2018. godini bile dominantno usmjerene na širenje mreže, kako bismo mogli da zadovoljimo povećane zahtjeve tržišta i stvorimo uslove da naše usluge pružimo većem broju korisnika – izjavio je Zeković i naveo da je kompanija najprepoznatljivija po TV usluzi, prij svega zbog superiorne TV platforme.

-Atraktivan sadržaj i konstantno unapređenje servisa su presudan faktor zbog kojeg se korisnici opredjeljuju za Telemah i zbog čega ostaju lojalni. Upravo je to stub budućeg razvoja Telemaha – poručio je Zeković. Kazao je da korisnicima interneta omogućavaju brzinu protoka do 200 Mbps na cijeloj mreži. -Na ovaj način smo zadovoljili potrebe i najzahtjevnijih korisnika interneta. U oktobru prošle godine Podgorica je postala prvi giga grad, kada je korisnicima postala dostupna najveća mreža nove generacije u regionu, sa brzinom do jedan Gbps – podsjetio je Zeković i dodao da korisnicima nude i UNIFI mrežu, najveću u zemlji i regionu, kao dodatnu internet uslugu bez finansijske naknade, koja omogućava neograničeno surfovanje internetom na svim UNIFI lokacijama u zemlji i regionu. Podsjetio je da od jeseni 2015. imaju uslugu digitalne telefonije.

Od tada je, kako je naveo, njeno učešće u ukupnom poslovanju kompanije u konstantnomrastu i to najviše jer je korisnicima omogućena besplatna komunikacija sa 800.000 brojeva iz regiona. – Tu se nećemo zaustaviti jer Telemah strateški planira dodatno povećanje internet brzina na godišnjem nivou, kao i rekonstrukciju i dalje širenje mreže.

Misija nam je da korisnicima pružimo najkvalitetniji i najsigurniji servis. Zato smo u ovoj godini investirali u naš novi DATA centar, koji je srce cijelog sistema i koji je urađen po najsavremenijim tehnološkim standardima. Radimo i na izgradnji georedudantne konfiguracije odgovarajućih elemenata i sistema (Disaster Recovery Site), koji su svi operatori u Crnoj Gori dužni da imaju u slučaju problema u pružanju usluga – naglasio je Zeković. Istakao je da povećanje broja korisnika i konstantan rast potražnje za uslugama obavezuju Telemah da nastavi sa širenjem optičke mreže.

Naglasio je da je Telemah od starta na svim platformama ispoštovao odluku AEM-a da programske sadržaje koji se distribuiraju u okviru osnovnog paketa programa, a koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika i kategorisani su kao neprimjereni za mlađe od 18 godina, adekvatno pinuje. – Pozdravljamo ovakvu odluku AEM-a i smatramo da djecu treba zaštititi od neprimjerenog sadržaja, jer se na takav način odgovorno ponašamo prema njihovom razvoju i kvalitetnom odrastanju – kazao je Zeković.

Utakmice reprezentacije kroz prizmu poslovnih odluka

Upitan kako komentariše tržišni rat koji za posljedicu ima činjenicu da građani Crne Gore ne mogu da gledaju prenose utakmica nacionalne reprezentacije ako nijesu korisnici Telemaha, odnosno da njihovi korisnici ne mogu da gledaju program RTS-a, Zeković je odgovorio da to ne bi nazvao ,,tržišnim ratom“. –

To bih prije okarakterisao kao poslovne odluke operatora, koji se legitimno bore da obezbijede ekskluzivni sadržaj i ponude svojim korisnicima najbolji program – saopštio je Zeković i kazao da je za njih bila preskupa ponuda RTS-a ,,posebno kada znamo da je program tog javnog servisa tokom dana najčešće zatamnjen“, te da je cijena jednog javnog servisa koji plaćaju građani putem poreza neuporediva sa bilo kojom komercijalnom televizijom. – Naši korisnici imaju dostupnu televiziju Nova M koja je otkupila prava za košarkašku Euroligu, kao i prava na prenos svih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu u kojima nastupa reprezentacija Crne Gore, te prava prenosa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru – naveo je Zeković i naglasio da odnedavno imaju i kanal Nova S za sve ljubitelje programa iz Srbije.

Domaće tržište i regulatorni okvir na nivou EU

Zeković je naveo da sa 620.000 stanovnika i 200.000 domaćinstava, Crna Gora spada u mala tržišta, ali sa tri TV, internet i fiksna operatora možemo reći da je razvijeno i kao takvo može se uporediti sa tržištima Zapadne Evrope. Ocijenio je da je regulatorni okvir tržišta elektronskih komunikacija na nivou zemalja EU.

-Sa Agencijom za elektronske medije i Agencijom za elektronske komunikacije imamo odličnu komunikaciju. Poštujemo sva zakonom propisana pravila i ispunjavamo sve regulatorne obaveze – tvrdi Zeković.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *