Šta će biti sa akcijama Komercijalne ako se zaustavi privatizacioni postupak?

Akcije Komercijalne banke stigle su nedavno do najvišeg nivoa u posljednjih sedam godina, što je direktna posljedica pokrenutog procesa privatizacije ove banke koji je više puta započinjan, ali nikada nije stigao do svog kraja, ocjenjuje berzanski stručnjak Nenad Gujaničić.

“Ovaj rast desio se sa nevelikim prometom, a cijena akcija već je dostigla oko 70 procenata njene knjigovodstvene vrijednosti što je negde oko prosjeka skorašnjih prodajnih cijena banaka u regionu”, kaže Gujaničić.

Kako navodi, “Komercijalna” zauzima treću poziciju na domaćem tržištu pa ne bi trebalo da začudi i premija na spomenutu prosječnu cijenu, ali bi investitori trebalo da uzmu u obzir ovdašnju regulativu po kojoj novi većinski vlasnik neće imati obavezu da istovetnu cijenu ponudi i manjinskim akcionarima, prenosi Blic.

“Naravno, ovo ne isključuje mogućnost dobrovoljne ponude, a šanse za ovaj scenario rastu u slučaju da novi vlasnik kupi pored državnih i akcije međunarodnih finansijskih institucija (oko 83 odsto akcija ukupno). U slučaju da ponuda izostane, kratkoročno posmatrano, akcijama bi se posle privatizacije trgovalo uz izvjestan diskont u odnosu na tendersku cijenu, dok bi dugoročno gledano njihova cijena bila određena poslovnim rezultatima banke i procesom vraćanja povjerenja u banku kontrolisanu od privatnog vlasnika”, smatra Gujaničić.

Ako bi se, pak, privatizacioni postupak zaustavio ili ponovo odložio, dodaje Gujaničić, akcije Komercijalne banke bi izvjesno pretrpjele veliki pad vrijednosti.

“Generalno, akcije ove banke sem u kratkim trenucima berzanske euforije (2007. godine) nikada nisu izazvale veće poštovanje investitora na berzi, prije svega usled nepouzdanog finansijskog izvještavanja i loše korporativne prakse (nizak nivo transparentnosti, neisplaćivanje izglasanih dividendi…). Posle desetak godina berzanske kotacije, očito je da jedino kredibilni strateški partner može raditi u interesu manjinskih akcionara, a to je podizanje vrijednosti banke”, zaključio je Gujaničić.

Check Also

Direktori najvećih kompanija na svijetu koji prodaju dionice svojih firmi (infografika)

Kad direktori velikih kompanija prodaju svoje dionice, investitori ne mogu da ne primijete. Uostalom, ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *