Ove države će za 20 godina biti najmoćnije na svijetu

Dodajte komentar

Do 2039. svijet će izgledati mnogo drugačije nego što je to danas. Brzina tih izmjena se već ubrzava sama po sebi, i za 20 godina centri moći dramatično će se promijeniti. Pitanje je ko će biti “gore”, a ko “dolje” za dvadeset godina.

Neki analitičari kažu kako bi uspon mogla gotovo definitivno ostvariti Afrika. Populacija koja raste mogla bi “napajati” afrički ekonomski rast sa “bazenom” mladih, bolje obrazovanih i globalno povezanih radnika.

Ali, najveća revolucija u Africi vjerovatno je širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela, prenosi hrvatski Express.

“Svijet će naučiti staviti solarne panele tamo gdje sunce zaista i sija” – rekao je jedan energetski “guru”, a citira ga BBC.

Rasšće, u svakom smislu, i supersila Kina koja je “osvojila” izvore sirovina svijeta sada, de fakto, ima vlast nad svojim građanima kao i nizom drugih zemalja koje se bore da otplate svoje dugove. Mogli bi vidjeti svijet gdje Kina svoj uticaj pokazuje i kroz film i muziku.

A što je sa gubitnicima te 2039. godine? Vjerovatno većina Evrope. Finansijske će servise voditi umjetna inteligencija, na čemu će Evropa izgubiti mnogo od svoje prednosti. Roditelji koji su nekada svoju djecu podsticali da postanu advokati i doktori sada ih mole da postanu dizajneri, umjetnici, čak glumci.

U padu, ali ne tolikom, su i SAD. Zasjenila ih je Kina i plaćaju ceh što se nisu dovoljno rano okrenule vjetru i solarnoj energiji. U padu je i Bliski istok, međunarodno ignorisan jer više nikom ne treb nafta i gas.

Koja roba i sirovine pogone svijet 2039.

Sasvim sigurno ne fosilna goriva, koja su zabranjeno voće. Nafta je gotovo u potpunosti izgubila na vrijednosti. Za to su se pobrinula alternativna goriva i kolaps korištenja plastike.

Čista voda će biti vrednija no ikada. Ratovi za vodu zamijenili su ratove za naftu, bilo to pokraj Nila ili bilo koje druge velike rijeke mogu izbiti konflikti dok države najbliže moru optužuju one koji su više uzvodno da koriste previše vode.

Data ili informacije/podaci vladaće svijetom

Do 2039. to se prodaje i kupuje “na veliko”, ali često potajno i ilegalno. To će svim vladama i državama biti sredstvo kontrole.

Neke će države slijediti skandinavski primjer i izabrati totalnu transparentnost – povrata poreza, zarade, načina života, kako bi redukovali opasnost takvog sredstva kontrole. I sve bi se više građana moglo buniti i boriti protiv toga.

Dosta im je negativnog efekta društvenih medija, napuštaju “Cyberspace” gdje god mogu, minimiziraju elektronički otisak, čak se vraćaju staromodnoj pošti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *