Naslovne strane dnevnih novina za 8. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Pripremaju tužbu protiv Mile Kasalice

Privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić saopštilaje daje netačan navod ekonomske analitičarke Mile Kasalice objavljen u jednom dnevnim novinama daje došlo do odliva skoro 30 miliona eura depozita i to selektivnom isplatom. -Do smanjenja depozita od 21,8 miliona eura došlo j e po dva osnova isplate ličnih primanja i zatvaranja kredita navela je Terič i objasnila da su u toku trajanja moratorijuma dozvoljeni odlivi i to samo po osnovu isplate ličnih primanja u skladu sa članom 125 Zakona o bankama.

Zbog Atlas banke će porasti kamate

Bolje rješenje za Atlas banku bilo bi učešće države u dokapitalizaciji, nego uvođenje stečaja, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i dodao da se nada da je Centralna banka pripremila strategiju za ublažavanje rizika. Za mene je neprihvatljivo da CBCG u trenutku uvođenja privremenih mjera nije znala što se nalazi u bilansima Atlas banke. Privremene mjere su uvedene zbog dva događaja, a sve ostalo negativno je otkriveno u toku par mjeseci privremene uprave naveo je Drecun i ocijenio da sektor kontrole banaka nije na vrijeme reagovao i time je doveo guvernera u zabludu.

Telemah stekao 40 odsto tržišnog udjela

Prošla godina je za Telemah Crna Gora bila godina rasta, investicija i inovacije, a nakon pripajanja Total TV-a i M kabla postao je najveći distributer audio-vizuelnih medijskih sadržaja sa udjelom od 40 odsto na ovom tržištu, kazao je Pobjedi izvršni direktor ove kompanije Milija Zeković. Poručio je da ih ta pozicija obavezuje da kontinuiramo unapređuju svoje proizvode i kvalitet usluge.

Dan

Depoziti Atlas banke smanjeni za 21,8 miliona

Bivša prinudna upravnica Atlas banke, koja je sada u stečaju, Tanja Terić kazala je da su neistiniti navodi ekonomske analitičarke Mile Kasalice da je privremena uprava izvršila selektivnu isplatu depozita od “skoro 30 miliona eura. Terićeva je reagovala na tekst, koji je juče objavljen u “Danu” pod naslovom “Tokom moratorijuma isplatili skoro 30 miliona depozita”.

Blažova firma za pola godine prihodovala dva miliona eura

Nova kompanija “Kodio, koja je dijelom u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića, ostvarila je za pola godine poslovni prihod od 2.059.742 eura. To se može vidjeti u poslednjem finansijskom izvještaju te firme za 2018. godinu. Radi se o kompaniji, koja je osnovana 11. maja prošle godine za djelatnost “informacionih tehnologija. Kao osnivači, sa po 50 odsto kapitala, tada su upisani Vladimir Perunović i Saša Šćepanović. Mjesec kasnije, tačnije 25. juna, među osnivače te firme ušla je Đukanovićeva kompanija Kapital invest, na koju je upisano 40 odsto kapitala, koji je ranije bio upisan na Perunovića (ostao na 10 odsto).

Bolje da je država dokapitalizovala

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da je bolje rješenje za Atlas banku bilo učešće države u proces dokapitalizacije. Istakao je i kako se nada da je Centralna banka (CBCG) ipak pripremila neku strategiju za ublažavanje rizika. -Smatram da je bolje rješenje bilo da država dokapitalizuje Atlas banku, nego da sad ulazimo u zone rizika koje je teško procijeniti. Neke opštine će biti u problemima, ali na dam se da je ipak CBCG spremila neku strategiju za ublažavanje rizika rekao je Drecun agenciji Mina biznis.

Vijesti

Dnevne novine

Materijali za auto-put pod strogom kontrolom

Materijali koji se koriste za trajne radove na auto-putu Bar-Boljare prolaze detaljnu proceduru odobrenja, kojom se utvrđuje da li zadovoljavaju propise i zahtjeve glavnog projekta, saopšteno je iz kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC). Predstavnici kompanije, koja je glavni izvođač radova na projektu, naveli su da postoji nekoliko nivoa kontrole kvaliteta, ali i načina ugradnje.

VUKOVIĆ: CBCG DONIJELA NAJBOLJU ODLUKU / DAMJANOVIĆ: STEČAJ IZNUĐENO RJEŠENJE

Uvođenje stečaja u Atlas banku iznuđeno je rješenje koje samo po sebi ne može biti dobro, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, dok Filip Vuković iz DPS-a ukazuje da je to najbolja odluka koju je Centralna banka (CBCG) donijela na osnovu raspoloživih informacija. Damjanović je Dnevnim novinama kazao da učešće države u dokapitalizaciji, procijenjenoj na 22 miliona eura, ne bi bilo dobro.

JUGOPETROL ODLUČUJE O RASPODJELI DOBITI

Akcionari naftne kompanije Jugopetrol trebalo bi da na Skupštini 28. maja donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Kako je najavljeno, na dnevnom redu je i usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o poslovanju, a dioničari bi trebalo da odluče o usvajanju finansijskih izvještaja kompanije sa izvještajem nezavisnog revizora za prošlu godinu. Skupština će izabrati i nezavisnog revizora za ovu godinu, razriješiti i izabrati nove članove Odbora direktora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *