Najbolja godina u 200-godišnjoj istoriji za Sparkasse

Dodajte komentar

U 2018. godini Staermerkische Sparkasse je postigla najbolji rezultat u svojoj gotovo 200-godišnjoj istoriji.

Nakon izuzetno dobrih finansijskih godina 2016. i 2017., imali smo profit koji je takođe bio znatno iznad plana u 2018. godini. Svi segmenti poslovanja na domaćem tržištu dali su vrhunske rezultate. Rezultati naših banaka u regionu zapadnog Balkana takođersu bili značajno iznad planiranih, navode iz Staermerkische Sparkasse.

Dobit austrijske grupacije nakon oporezivanja u 2018. godini iznosila je 178 miliona eura.

Ukupnan bilans Grupe (konsolidovan) povećan je na 16 milijardi eura. Sa ukupnom bilansnom sumom od 13,7 milijardi eura, Staermerkische Sparkasse kao matično društvo Grupe ima dominantno učešće u ukupnom bilansu Grupe, kao i u prethodnim godinama.

Pozitivan razvoj Staermerkische Sparkasse grupe sa operativnim rezultatom od 213 mil eura zasniva se na rastu poslovanja s klijentima, koji je takođe nastavljen u 2018. godini, kao i stabilnim troškovima.

Stope temeljnog kapitala Grupe nastavile su rast u 2018. na 18,0%; koeficijent kapitala bio je 20,2%. Akcijski kapital Grupe iznosio je 1,6 milijardi eura na kraju 2018. godine i u odnosu na 2017. godinu ostvaren je rast.

Učešće svih banaka u regionu Zapadnog Balkana rezultiralo je vrlo dobrim rezultatima.

– U protekloj finansijskoj godini naši strani učesnici su nastavili svoj uspješan razvoj i doprinijeli suficitu sa 39,2% doprinosa profitu. U svim zemljama jugoistočne Evrope porast kredita iznosio je oko 11,2%. Sa porastom depozita od oko 12,4%, finansiran je rast kredita i smanjeno refinansiranje iz matične grupe. Dobit stranih filijala na proširenom domaćem tržištu bila je znatno iznad plana zbog pozitivnog razvoja u segmentu rizika, navode iz Staermerkische Sparkasse.

Izvanredni rezultati proteklih godina i dobar kapital banke su osnova za dalje širenje.

– Sa porastom naših napora u Sjevernoj Makedoniji kroz zaključivanje dokumenta za namjeru kupovine i sticanje najmanje 74,53% u Ohridskoj Societe Generale (OBS) u Skoplju, prvi koraci su preduzeti u pravcu daljeg širenja tržišne pozicije u zemlje zapadnog Balkana, rekao je Gerhard Fabis, izvršni direktor Staermerkische Sparkasse.

U 2018. godini, Staermerkische Sparkasse opsluživala je je 711.611 klijenata. Godine 2018. grupa je stekla više od 45.000 novih klijenata. Krajem 2018. godine, grupa Staermerkische Sparkasse (uključujući Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru) opslužilvala je oko 2,7 miliona klijenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *