Blizu 600 bankarskih radnika ostaje bez posla?

Atlas banka je od petka zvanično u stečaju. Tim činom prema Zakonu, 198 radnika ostalo je bez posla. Stečajni upravnik može angažovati 20-tak ljudi i isplaćivati im zaradu ne manju od 193 eura. To je za Radio Crne Gore saopštila predsjednica sindikata banaka Lidija Pejović, dodajući da nakon sudske odluke imaju mogućnost da prijave potraživanja.

Napominje da Atlas nije jedini problem, da će, prema procjeni, spajanjem Sosijete ženeral i CKB bez posla ostati najmanje 400 radnika.

“Banka ima 198 zaposlenih, 10 odsto je broj koji je u obavezi da ostane u banci, međutim, u zavisnosti od obaveza, od kompleksnosti posla i naravno, zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva, stečajni upravnik ima pravo da poveća broj uz saglasnost Centralne Banke”, saopštila je privremena upravnica Tanja Terić.

Zakon je precizan. Uvođenjem stečaja, po automatizmu svi zapošljeni ostaju bez posla. To je za Radio Crne Gore potvrdila predsjednica sindikata banaka Lidija Pejović.

“Svi zapošljeni prilikom uvođenja stečaja automatski dobijaju otkaz, bez ikakvih prava. Kolektivni ugovori ne važe niti bilo koja druga akta”, kazala je Pejović.

Jedina mogućnost, sada bivših zapošljenih u Atlas banci, je da u roku od mjesec prijave potraživanja.

“Ako postoji naknada za platu, ako postoje neke naknade koje im je banka dužna, neisplaćene godišnje odmore i tome slično, mogu potzraživati, kako se ne bi probio rok, jer u tom slučaju će izgubiti to pravo.”

Čeka se odluka monetarne vlasti o spajanju Crnogorske i Sosijete Ženeral banke. To je novi problem, ističe Pejović, koji će, kako kaže, prouzrojkovati novu armiju nezasposlenih.

“Očekujemo da će biti viška oko 400 radnika, što znači da će se na tržištu rada pojaviti armija bankarskih radnika, a samim tim, biće spremni da rade za daleko manju nadoknadu, odnosno doći će do obaranja cijene rada u cijelom bankarskom sektoru”, ističe Pejović.

Kako je zaključila Pejović, za sada je izvjesno da će zaposleni koje odabere stečajni upravnik primati platu, ne nižu od 193 eura, dok je prosječna za bankarski sektor, prema sadašnjim obračunima 900 eura.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *