Tender za Komercijalnu banku krajem maja ili početkom juna

Dodajte komentar

Tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku biće raspisan krajem maja ili u prvoj nedjelji juna, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija Srbije.

U Ministarstvu kažu i da investicioni savjetnik Lazard i dalje radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije.

„Konačno rješenje savjetnika očekujemo krajem aprila, početkom maja, a privatizacija bi trebalo da bude završena do kraja godine”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Komercijalna banka strateškog partnera očekuje sa rekordnim profitom od 71 milion eura za 2018. godinu, koji je ostvarila zajedno sa svojim subsidijarima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan je izjavio nedavno, prilikom predstavljanja poslovnih rezultata akcionarima i investitorima na Beogradskoj berzi, da je banka unaprijedila mnoge parametre poslovanja – povećala nivo depozita, štednje, bilansnu sumu, produktivnost zaposlenih i tržišno učešće.

Najveći pojedinačni akcionari banke su Republika Srbija (41,47%), EBRD (24,43%) i Međunarodna finansijska korporacija (10,15%).

„Blic” je pisao da su za Komercijalnu banku zainteresovana najmanje tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprijede banku, a potom je preprodaju.

„Strateški partneri bi banku uvukli u svoj sistem i vjerovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana „private equity fonda” čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprijede, podignu mu tržišnu vrijednost i potom preprodaju po višoj cijeni”, kazao je izvor tog lista i dodao da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *