David Malpass novi šef Svjetske banke

Dodajte komentar

Izvršni odbor Svjetske banke jednoglasno je u petak izabrao Davida Malpassa, funkcionera američkog ministarstva finansija, za predsjednika banke, nastavljajući tradiciju po kojoj je Amerikanac na čelu te institucije čiji je zadatak da smanji siromaštvo u svijetu.

Njegov izbor jednoglasno je potvrdilo 25 članova Izvršnog odbora Sjvetske banke i Malpass će sljedećeg utorka započeti petogodišnji mandat i zamijeniti dosadašnjeg direktora Jim Jong Kima, koji je ranije ove godine podnio ostavku, tri godine prije isteka mandata, prenosi AP.

David Malpass (62), podsekretar u američkom ministarstvu finansija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritikovao Svjetsku banku zbog toga što “i dalje posuđuje velike svote novca zemljama” poput Kine, koja je druga svjetska sila po ekonomskoj snazi.

No, Malpass je isto tako u aprilu 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrijednog 13 milijardi dolara za finansiranje najsiromašnijih zemalja.

Predsjednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko uticajna kao dužnost generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *