Atlas banka u Podgorici

Uveden stečaj u Atlas banku: Mirko Radonjić stečajni upravnik

Centralna banka odlučila je da uvede stečaj u Atlas banku, nakon što nije uspjela dokapitalitacija vrijedna 22 milona eura, objavljeno je na sajtu Atlas banke.

Za stečajnog upravnika imenovan je Mirko Radonjić, diplomirani ekonomista iz Podgorice.

“Pozivaju se povjerioci „Atlas banke“ AD Podgorica u stečaju da, u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u „Službenom listu Crne Gore“, prijave stečajnom upravniku svoja potraživanja sa dokazima, na adresu Ulica Vaka Đurovića BB, 81 000 Podgorica, Crna Gora”, navodi se na web sajtu Atlas banke.

Potraživanja povjerilaca koja se vode u poslovnoj evidenciji „Atlas banke“ AD Podgorica i potraživanja povjerilaca utvrđena pravosnažnim sudskim odlukama smatraju se prijavljenim, po sili zakona.

Pročitaj još: Ako planira stečaj u Atlas banci, CBCG može izazvati pogubne posljedice

Upozoravaju se povjerioci da će se neblagovremene prijave odbaciti.

Pozivaju se dužnici „Atlas banke“da svoje dugove izmire bez odlaganja, navodi se u odluci o uvodjenju stečaja.

Ovo je druga banka u vlasništvu Duška Kneževića, za kojim je raspisana Interpolova potjernica, u koju se uvodi stečaj.

Prethodno je stečaj uveden u Invest banku Montenegro.

Radnici ostaju bez posla

Predsjednik sindikata Atlas banke Nemanja Ivanović je ranije za naš portal kazao da stečaj znači prestanak radnog odnosa za sve zaposlene.

“U slučaju takvog scenarija primjenjivaće se Zakon o stečaju i likvidaciji banaka tako da sindikat ne moze pruziti nikakvu zaštitu zaposlenima koji će ostati bez posla.  Zaposleni bi eventualno u slučaju stečaja imali pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavca shodno odredbama Zakona o stečaju banaka, međutim banka je do sada redovno isplaćivala zarade zaposlenima”, kazao nam je Ivanović.

Poznato je da već duži vremenski period nema granskog kolektivnog ugovora za banke i druge finansijske organizacije, koji bi trebao da bude zaključen između Unije poslodavaca i dva reprezentativna sindikata Sindikata finansijskig organizacija i Sindikata banaka koji je iz Unije slobodnih sindikata. Oko ugovora vođeni su dugi pregovori koji nijesu dali rezultat. Za sada su pregovori zastali, mada se očekuje njihov nastavak“, kaže Ivanović.

Sindikat je, kazao je ranije Ivanović, sa Centralnom bankom imao komunikaciju ali se iz centralne monetarne institucije nisu izjašnjavali o scenarijima šta bi se desilo sa radnicima u slučaju stečaja. Kako kaže, imajući u vidu ranije slučajeve uvođenja stečaja u bankama jedan dio zaposlenih bi ostao da radi u banci na određeno vrijeme, dok bi većina ostala bez posla.

Ivanović je naglasio i da se ne može govoriti ni o socijalnom programu kod banke kojoj prijeti steča.

“Prije nekoliko godina rađen je socijalni program za zaposlene koji su zbog ekonomskih i organizacionih promjena ostali bez posla i oni su tada proglašeni tehnološkim viškom, tako da im je isplaćena otpremnina shodno kolektivnom ugovoru koji je potpisan između Sindikalne organizacije i Atlas Banke”, kazao je Ivanović.

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

3 KOMENTARI

  1. hahahaha

    Jel ovo ona nekorisna đedurina iz Udrtuženja, koja nikada ništa nije znala izabrana za stečajnog upravnika Taman kakav je guverner , takav mu je i stečajni upravnik.

    hahahaha taman na ovom smiješnom portalu koji ućutkuje kvalitetne informacije i skida komentare po nalogu i instrukciji

    • Tako je Mila. Nažalost. Zugic ga je stavio da može da mulja kao sto je muljao tokom privremene uprave – depoziti bili 221 milion 7.decembra a juce 189… dje su nestala 32 miliona tokom moratorijuma na isplatu depozita – je li Zugic spreman za odlazak, a Katnic i Stankovic da se pozabave svojim poslom?

  2. Inače je najbolje kad Znaveni guverner kaze istinito: ‘nastupile su nove okolnosti i vidjeli tek sad da je imovina manja od obaveza pa STECAJ : ni da smo svi vesla sisali, ima li stida? Još da čujemo po kom zakonskom propisu se usudio da se igra ‘nettiranja’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *