Pogled u budućnost

Dodajte komentar

Nekim slučajem naišli ste na vremeplov. Odlučite da ga prvo testirate, pa se vratite „samo“ 10-15 godina unazad. Sve je manje-više poznato, nema puno iznenađenja, ali Vas ipak malo zatekne odsustvo društvenih mreža, bežičnog interneta, pametnih telefona. To nije jedina razlika – primjećujete da još nešto nedostaje…

Menadžer društvenih mreža, kreator sadržaja za YouTube, operator drona, programer mobilnih aplikacija: šta je zajedničko za ova zanimanja? Prije samo desetak godina ona nisu postojala! A da ne pominjemo ona nezvanična, kao što su influenseri, strimeri…

Tehnološka evolucija svakim danom sve više napreduje. Ovo možda jeste kliše, ali nije netačno. Dovoljno je upotrijebiti imaginarni vremeplov (ili pravi, ako ga imate) ili pitati roditelje ili starije rođake kako se snalaze sa novim spravicama.

Naravno, najveće promjene su se desile na tržištu rada. Roboti, vještačke inteligencije i ostale teme naučnofantastičnih knjiga su zamijenili većinu radnika u pojedinim oblastima. Vjerovatno prvo što pada na pamet su fabrike i zemljoradnja. Prije nego što uzmemo baklje i vile, hajde da malo pogledamo brojke: 1850. godine – 1 milijarda ljudi; 1900. – 1.6 milijardi; danas – 7.5 milijardi.

Da nema mašina, vjerovatno bi svi mi danas radili na polju, samo da bi se prehranili i obukli. A onda ne bi imali previše slobodnog vremena, pa nikome ne bi palo na pamet da izmisli…

Internet.

Revolucija koju je internet donio može da se mjeri sa vatrom, točkom i električnom energijom. Neka zanimanja su se pojavila po prvi put, a neka su promijenjena do neprepoznatljivosti. Da li je potrebno pominjati e-commerce i uticaj na trgovinu, posebno maloprodaju? Tačno, šoping centri su kod nas popularniji nego ikada. Ali na zapadu njihova popularnost naglo pada i masovno se zatvaraju. (“Fall of the Mall”). A znamo ko diktira trendove, zar ne? Usput, najbogatiji čovjek u istoriji svijeta je Džef Bezos, vlasnik Amazona.

Uspješan marketing bez digitalnih kanala, osim u par izolovanih slučajeva, više ne postoji. Doći do pravih korisnika je puno lakše, komunikacija sa njima je prirodnija, a ono što najviše interesuje šefove – rezultati – puno mjerljivije. Nema više odokativnog ocjenjivanja uspješnosti kampanje, sada je sve crno na bijelo.
Još jedna pogodnost za marketare, dizajnere, programere i ostale slične pozicije je rad od kuće (naš kolega Vlado je pisao o tome ovdje).

Teško je sada zamisliti kako je izgledala komunikacija sa partnerima ili kolega iz drugih gradova, a kamoli država. Neke svakodnevne stvari, koje danas uzimamo zdravo za gotovo, mogle su se pretvoriti u noćnu moru. Treba napisati dokument od nekoliko strana? Nije problem, gotovo za dvadeset minuta. Kolega Vam je ukazao na gramatičku grešku? U redu, idemo ponovo. Šefu se nije svidio izraz koji ste upotrijebili? Nema problema, treća sreća…

Danas možete poslati mail, obaviti konferencijski poziv putem Skajpa, pratiti rad na projektu iako su kancelarije na različitim kontinentima… I naravno, preraditi isti dokument i deset puta dok svi ne budu zadovoljni.

Postoje i neke manje primjetne promjene. Iskustva kolega iz sektora Regrutacije i selekcije govore da je puno lakše naći kandidate za visoke pozicije, iz prostog razloga što sada imamo više izvora na kojima ih možemo tražiti. Uostalom, naša kolegenica Lora je to mnogo ljepše objasnila u svom blogu.

Ljudi se takođe puno lakše odlučuju za odlazak na sezonske poslove u druge zemlje. Prije ste morali da tražite govornicu, da se unaprijed dogovarate oko termina i da potrošite manji ili veći iznos (zavisi koliko ste se poželjeli kuće). Sada je dovoljno da imate mobilni telefon i možete da vidite i čujete drage osobe praktično kada god poželite.

A šta možemo očekivati u budućnosti? To je bukvalno pitanje od million dolara.
Procjenjuje se da će roboti do 2022. godine preuzeti oko 75 miliona radnih mjesta – ali i stvoriti 133 miliona novih. Automatizacija procesa će povećati profite kompanijama i stvoriti situaciju još više slobodnog vremena: sredstva + vrijeme dovode do povećanog trošenja, i eto novih radnih mjesta.

Naravno, biće potreban i neko da kontroliše sve to, pa će, recimo, analitičari podataka biti sve traženiji. Ako hoćete da igrate na sigurno, postoje polja u kojima vještačka inteligencija jednostavno nikada neće biti dovoljno dobra da zamijeni ljude. To su poslovi za koje su neophodne “izražene ljudske osobine”: korisnička podrška, medicina, pravo i politika, obrazovanje.

Izgleda da profesori, doktori i advokati stvarno nikada neće izaći iz mode.

Autor: Milan Perović, Marketing Specialista

Izvor: Karijera.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *