Nova kriptomanija? Šta ja pozadina stomilionske kupovine bitcoina

Dodajte komentar

U noći sa ponedjeljka na utorak, bitcoin se na internets tržištima neočekivano digao sa oko 3.700 na više od 4.400 eura, ili skoro 20%, što je najveći jednodnevni skok cijena od prošlog aprila.

Razlog naglog rasta je prvobitno bio nepoznat, a onda se ispostavilo da je to najvjerovatnije uzrokovano stomilionskom kupovinom bitcoina na tri velike berze sa kriptovalutama, među kojima je i “slovenački” Bitstamp. Ko je kupac kome treba toliko bitcoina nije poznato, piše siol.net.

Tržište kriptovaluta je u zelenom kao nikad ove godine. Ne samo bitcoin, već dvocifreni porast cijena bilježe sve druge prepoznatljive kriptovalute. Ripple je porastao za gotovo 15%, ethereum za 20, litecoin za preko 30, i bitcoin cash za čak 50%.

U međuvremenu, bitcoin je u noći na srijedu za kratko vrijeme ponovo prekoračio psihološki limit od 5.000 američkih dolara (4.448 eura) i približio se takozvanoj tački otpora, postavljenoj na 5.200 dolara (4.626 eura), a čije bi ostvarenje moglo pomoći u sprječavanju brzog ponovnog pada cijene.
Nakon dugog perioda relativne stagnacije cijena, rast koji se dogodilo u noći 2. aprila je iznenadio mnoge investitore.

U oblasti kriptovaluta trenutno ne postoje značajni regulatorni ili tehnički pomaci koji bi najavili velike promjene koje bi iznenada povećale potražnju za kriptoproizvodima.

Vjerovatnije je da je ovog puta eksploziju cijena izazvala samo ogromna potražnja za bitcoiom, kažu analitičari.
Početkom sedmice neko je na svjetski poznatim berzama Coinbase, Kraken i Bitstamp (ovu posljednju su osnovali Slovenci Nejc Kodrič i Damian Merlak, a od prošle godine je u vlasništvu Belgijanaca)kupio oko 20.000 bitcoina za ukupno oko 100 milion dolara ili 89 miliona eura.

Ko je kupio toliko bitcoina, i odakle mu toliko novca, za sada je i dalje tajna.  Zašto ih je kupio, možda i nije tako nepoznato: na internetu su se već pojavile spekulacije da bi to mogao biti pokušaj manipulacije cijenom bitcoina. Nepoznati kupac će cijenu ogromnom narudžbom dignuti u visinu i onda prodati svoje bitcoine, a cijena bitcoina će, nakon što ponuda premaši potražnju, kolabirati a sa njim će povući sve ostale kriptovalute, što će dovesti do mogućeg ponovnog kraha tržišta.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *