Kako da znate da li je revolving kreditna kartica prava kartica za vas?

Dodajte komentar

Šta vam prvo pada na pamet kada čujete pojam revolving kartica? Banke u svojoj ponudi imaju široku paletu proizvoda i usluga, a na vama je da odaberete one koji su u skladu sa vašim potrebama i prioritetima. Koji ćete štedni paket odabrati; da li ćete za trgovinu koristiti debitnu karticu koja je vezana uz vaš račun na kojem imate primanja; da li je bolje da koristite kredit ili platite kreditnom karticom – pitanja su na koja odgovore pružate sami, nakon što se dodatno informišete o svim mogućnostima.

Kada je revolving kartica u pitanju, važno je da shvatimo da ona omogućava korišćenje revolving kredita – kredita koji se stalno obnavlja. Kod revolvinga, korisniku se odobrava limit zaduženja koji on može koristiti djelimično ili u cjelini. Korišćenjem revolving kartice, trenutni raspoloživi iznos zaduženja se smanjuje, dok se vraćanjem duga oslobađa prostor za nova zaduženja, a sve u okvirima prethodno odobrenog limita.

U kojim situacijama je najpogodnije korišćenje revolving kartice, pojasnićemo u nastavku teksta.

Šta je revolving kartica i kome je dostupna?

Termin revolving se odnosi na kredit koji se obnavlja, odnosno  prenosi se iz jednog mjesečnog ciklusa u drugi. Shodno tome, revolving kartica, koja vam omogućava korišćenje automatskog revolving kredita, omogućava zaduživanje do visine ugovorenog limita, a sa obavezom mjesečnog vraćanja minimalne otplate duga. Na vama kao klijentu je odluka da li ćete zaduženje po kartici vraćati u što većem broju minimalnih mjesečnih otplata, da li ćete otplaćivati iznose veće od minimalne uplate ili ćete otplatiti cjelokupan iznos jednokratno.

Revolving kredit je praktičan i uvijek dostupan preko kartice. Često se koristi zbog svoje fleksibilnosti, jer omogućava kreiranje plana otplate u skladu sa trenutnim mogućnostima korisnika.

Revolving karticu mogu koristiti sve kreditno sposobne i zaposlene osobe. Ukoliko nijeste u radnom odnosu ili ostvarujete prihode van Crne Gore, karticu možete dobiti na osnovu ličnog depozita kao sredstva obezbjeđenja po revolving kreditu.

U kojim situacijama je revolving kartica najbolja opcija?

Pretpostavimo da strogo vodite računa o ličnim finansijama. Kreirate detaljan mjesečni budžet, koji prikazuje prihode i rashode, i kojeg se do tančina držite. Uz to, svakog mjeseca izdvajate određeni iznos koji ide na vaš štedni račun. Ako bi se dobijala ocjena iz vođenja ličnih finansija, vaša bi bila čista petica. Problem je što se, i pored najbrižljivijeg planiranja, često desi ono što vrlo često ne uspijevamo da predvidimo ‒ život.

Na vama kao klijentu je odluka da li ćete zaduženje po kartici vraćati u što većem broju minimalnih mjesečnih otplata, da li ćete otplaćivati iznose veće od minimalne uplate ili ćete otplatiti cjelokupan iznos jednokratno.

Postoje brojne situacije koje zahtijevaju trenutnu likvidnost, gotovinu. Iako imate štedni račun, oročena sredstva vam, nažalost, možda nijesu dostupna u trenutku kada vam je novac hitno potreban ili želite kupiti robu/uslugu u radnji ili na internetu. U ovakvim situacijama revolving kartica je odlično rješenje. Ako je u pitanju veći finansijski izdatak, uz revolving možete ravnomjerno da rasporedite teret otplate kroz duži vremenski period i mjesečno plaćate banci minimalnu mjesečnu obavezu ili više od toga – koliko možete i koliko sami odlučite. Šta to tačno znači? Ukoliko je Erste vaša banka, minimalna mjesečna uplata iznosi 2% glavnice (duga), uvećano za mjesečnu kamatu. Uplata iznad tog iznosa zavisi isključivo od vašeg izbora i mogućnosti.

Revolving kartica je specifična i pogodna upravo zbog toga što imate opciju da sami kreirate plan otplate koji vama najviše odgovara. To znači da u mjesecima u kojima očekujete neke dodatne izvore prihoda ili procijenite da će vam ukupni izdaci biti niži, možete da uplatite iznos koji je veći od minimalne obaveze. Sa druge strane, ukoliko u datom mjesecu imate previše troškova, uplatićete minimalan iznos. Ako napravite detaljan pregled ličnih finansija u nekom budućem periodu, vrlo lako ćete pronaći optimalan način otplate duga po revolving kartici, odnosno onaj koji najviše odgovara vašim mogućnostima.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Revolving kartica je specifična i pogodna upravo zbog toga što imate opciju da sami kreirate plan otplate koji vama najviše odgovara. To znači da u mjesecima u kojima očekujete neke dodatne izvore prihoda ili procijenite da će vam ukupni izdaci biti niži, možete da uplatite iznos koji je veći od minimalne obaveze. Sa druge strane, ukoliko u datom mjesecu imate previše troškova, uplatićete minimalan iznos.[/box]
Prednosti korišćenja revolving kartice Erste banke

Revolving kartica ima još neke pogodnosti. Ako podmirujete dug u cijelom iznosu na kraju mjesečnog obračunskog perioda, imate mogućnost beskamatnog odlaganja plaćanja. Uz revolving karticu Erste banke dobijate i poklon karticu putnog zdravstvenog osiguranja, što će učiniti vaša buduća putovanja znatno bezbrižnijim, a mjesečnu fakturu možete dobijati i besplatno na vašu imejl adresu.

Ako odaberete revolving karticu kako biste u svakom trenutku imali raspoloživa sredstva za planirane i neplanirane izdatke, naša je preporuka da pravite detaljan plan otplate duga, kako bi mjesečne obaveze bile u skladu sa vašim mogućnostima i kako biste izbjegli da upadnete u “začarani krug” u kojem se dug konstantno održava, umjesto da ga smanjujete. Dodatne informacije o revolving kartici i revolving kreditu možete pronaći ovdje, a ukoliko imate bilo kakva pitanja, možete nam se obratiti u najbližoj filijali Erste banke ili ispunjavanjem kontakt forme na našem vebsajtu.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *