Hrvatska: Građevinske dozvole jeftinije i bez ijednog papira

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske će na predlog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja usvojiti izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, kojima će omogućiti da sistem izdavanja građevinskih dozvola bude efikasniji, brži i jeftiniji, objavio je u četvrtak Jutarnji list.

Postupak izdavanja dozvola, kazali su za Jutarnji list u ministarstvu HNS-ova potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara, imaće manje koraka, biće u potpunosti digitalizovan, troškovi i sadržaj potrebne dokumentacije za izdavanje dozvole će se smanjiti, a komunikacija svih u sistemu odvijaće se elektroničkim putem, uspostavom elektronske oglasne ploče.

Za građane je najvažnije, napominju, da se pojednostavljuje i pojeftinjuje proces gradnje porodične kuće jer se ukida dio dokumentacije.

Ključna izmjena zakona je uvođenje sistema eKonferencije, putem kojeg će se podnositi, prikupljati i obradivati sva dokumentacija potrebna za izdavanje gradevinske dozvole. Digitalizacijom investitori, pravne ili fizičke osobe, neće više morati da šetaju id kancelarije do kancelarije, nego će sve raditi državni službenik na jednome mjestu.

U praksi to znači da investitor dolazi u kancelariju svog projektanta sa zahtjevom za izradu glavnog projekta, zatim projektant ili sam investitor podnosi zahtjev za izdavanje dozvole s glavnim projektom u elektroničkom obliku, državni službenik zaprima zahtjev i saziva e-konferenciju, a sve nadležne institucije s kojima će biti umrežen imaju rok 0d 15 dana da se izjasne i daju svoju saglasnost. Ako se ne izjasne, smatraće se daje odgovor pozitivan, čime se postupak, koji je zbog administracije mogao potrajati i duže od mjesec dana, skraćuje na samo 15 dana, piše Jutarnji list.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *