Građani će do kraja godine dobiti energetske pasoše

Dodajte komentar

Građani će do kraja godine dobiti energetske pasoše za objekte u kojima stanuju i na osnovu kojih će imati informacije o energetskoj efikasnosti njihovih domova, saopštio je generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović.

On je juče u Skupštini kazao da će pasoš sadržati preporuke o mjerama za podizanje energetske efikasnosti.

“Očekujemo da do kraja godine završimo proceduru, kada će građani moći da dobiju energetski pasoš za svoj objekat. Kao što imaju mogućnost da se u prodavnicama upoznaju sa energetskom klasom pojednih proizvoda, moći će da dobiju i informacije koliko su njihovi objekti energetski efikasni”, naveo je Radulović tokom rasprave o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o efikasnom korišćenju energije koja je juče završena.

Cilj izmjena i dopuna, kako je dodao, je prikupljanje podataka na osnovu kojih bi se pratio rad javnih službenika.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović istakao je da predmet izmjena i dopuna nijesu finansiranje i podsticanje, te da važećim zakonom nije definisano koliko sredstava se izdvaja za projekte energetske efikasnosti.

Glavni finansijeri projekta energetske efikasnosti su strane finansijske korporacije, njemački GIZ. Dobro je da oni budu dodatak politici Vlade, pa da imamo sinergiju. Sa angažmanom pojedinačnih donatora nećemo daleko stići. Dosadašnji rezultati nijesu dovoljno dobri i to malo škola ili bolnica po sjeveru što je rekonstruisano tuđim parama, nijesmo dali ključni doprinos”, smatra Damjanović koji se i ranije zalagao za jasno zakonsko definisanje podsticaja i fonda za energetsku efikasnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *