Debitne kartice postaju rizičnije od kreditnih

Dodajte komentar

Broj korisnika čije su debitne kartice zloupotrijebljene iz godine u godinu raste, a samo u posljednje tri godine procenat je udvostručen, prenio je CNBC, upozoravajući korisnike da obrate pažnju kako se ne bi našli na meti prevaranata. Plaćanje debitnom karticom mnogima je jednostavnije i praktičnije, jer za razliku od kreditnih kartica, lakše mogu da kontrolišu potrošnju. Međutim, ovaj način plaćanja krije mnoge zamke.

Prema podacima kompanije FICO, koje prenose američki mediji, u 2017. godini broj debitnih kartica koje su na bankomatima i u trgovinama bile kompromitovane porastao je za deset odsto. Majkl Betron, jedan od direktora ove kompanije, upozorio je da se iz godine u godinu broj prevarenih građana povećava. Oni podsjećaju da su zaštitni mehanizmi pri korišćenju kreditnih kartica jači od onih za debitne kartice, pa stručnjaci upozoravaju da korišćenje ovih drugih, naročito kada je riječ o onlajn trgovini nije pametno. A i kada je riječ o bankama i kartičarskim kućama, odnos prema korisnicima jednih ili drugih nije isti.

CNBC prenosi i savjete stručnjaka kako vlasnici kartica ipak mogu da se zaštite u slučaju da koriste debitne, a ne kreditne kartice. Kako kažu, dobro je da se kartica provlači na samo dobro osiguranim lokacijama, na primjer, na bankomatima u poslovnicama banaka umjesto onih na ulici.

– Lopovi vole zabačene lokacije poput benzinskih pumpi i bankomata na otvorenom – kaže Džejms Česen, potpredsjednik Centra za plaćanje i bezbjednost Američkog bankarskog udruženja.

Važno je pripaziti sa kojim računom je povezana debitna kartica, jer ako ima veze sa štednim računom, lopovi bi osim sa tekućeg, lako mogli da posegnu i za ušteđevinom, pa čak i dozvoljenim minusom.

– Redovno pratite vaš račun kako bi, ako primijetite neku sumnjivu transakciju, mogli brzo da reagujete. Raspitajte se u vašoj banci da li je praksa da vas i oni obavijeste u slučaju neuobičajenih aktivnosti na vašem računu. Brzo reagujte u slučaju da vam je neko već zloupotrijebio karticu – savjetuju američki stručnjaci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *