Atlas Mont traži novi rok da obezbijedi banku depozitara

Društvo Atlas Mont (DZU), koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom Atlas Mont i brine o imovini istoimenog Otvorenog fonda, zatražilo je od Komisije za tržište kapitala da mu produži rok za obezbjeđenje banke – depozitara, sve do razrješenja statusa Atlas banke, koja je njegov većinski vlasnik sa 59,13 odsto akcija, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Tri banke – Crnogorska komercijalna, NLB i Erste ne žele da kao depozitari preuzmu imovinu i odgovornost za OIF Atlas Mont i ZIF Atlas Mont, čiji je depozitar do početka 2019. godine bila Invest banka Montenegro (IBM), koja je od januara u stečaju.

Komisija za tržište kapitala, kojom predsjedava Zoran Đikanović, prvobitno je fondovima, koje kontrolišu kompanije biznismena Duška Kneževića, naložila da novu banku – depozitara nađe do početka marta ove godine, ali je potom taj rok produžen do kraja ovog mjeseca.

Prema nezvaničnim tumačenjima ukoliko menadžment DZU Atlas Mont, koje rukovodi ZIF Atlas Mont ne obezbijedi brzo novu banku – depozitara, moglo bi, u skladu sa zakonskim odredbama, izgubiti dozvolu za rad od Komisije za tržište kapitala, a ZIF i OIF Atlas Mont bi otišli u stečaj ili likvidaciju. Time bi Knežević, nakon sukoba sa Milom Đukanovićem, osim dvije banke mogao izgubiti i dva fonda, a preko njih i imovinu gdje ti fondovi imaju vlasništvo.

Nova banka depozitar trebalo bi da prihvati izlučenu imovinu iz dva Atlas fonda, i garantuje za njihove isplate nezadovoljnim akcionarima u narednom periodu. CKB, Erste i NLB banka nijesu željele da se prihvate takve odgovornosti.

Pored Atlas banke koja većinski gazduje DZU Atlas Mont, 31,72 odsto akcija tog društva posjeduje druga Kneževićeva firma Atlas fin, dok po 2,85 odsto akcija društva za upravljanje posjeduju dva legendarna srpska košarkaša Vlade Divac i Predrag Danilović.

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično, odluku o zahtjevu za produženje roka DZU Atlas Mont Komisija za tržište kapitala bi mogla da donese do kraja ove sedmice.

Izvor: Vijesti online

Check Also

Mastercard i PayPal omogućili Instant Transfer na osam evropskih tržišta

Nakon uspješnog lansiranja u SAD-u i Singapuru, Mastercard i PayPal proširuju dostupnost svoje Instant Transfer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *