Poslodavci za zdravstveno osiguranje duguju više od 63 miliona eura

Dodajte komentar

Poslodavci Fondu za zdravstveno osiguranje za doprinose duguju preko 63 miliona eura, a skoro polovina ovog duga je realno nenaplativa, pokazuju podaci Poreske uprave. Prema evidenciji Poreske uprave, ukupan iznos dospjelog poreskog duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje iznosi 63.095.782 eura.

“Od toga se na obaveze poreskih obveznika koji se prema kriterijumima Ministarstva finansija smatraju aktivnim, i prema kojima su uspjerene sve raspoložive zakonom propisane mjere za naplatu odnosi 38.073.754 eura”, kazali su za CdM iz Poreske uprave.

Navode da Poreska uprava u kontinuitetu preduzima sve zakonom propisane prema poreskim obveznicima koji imaju dospjele a neizmirene poreske obaveze, a posebno u segmentu obaveza po osnovu zarada zaposlenima – poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koji uključuju i doprinose za zdravstveno osiguranje.

“Aktivnosti na povećanju poreske disipline u oblasti tržišta rada rezulturale su smanjenjem dospjelog poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih tokom prethodne tri godine za preko 121 milion eura”, navode oni.

Takođe, treba istaći da Poreska uprava i u postupcima inspekcijskog nadzora posebnu pažnju posvećuje kontroli regularnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja obaveza po osnovu zarada zaposlenih.

“Samo tokom 2018. godine poreska inspekcija utvrdila je neprijavljene obaveze po ovom osnovu u iznosu od 21.711.246 eura”, ističu oni.

U Uniji poslodavaca za CdM ističu da je dug koji crnogorska privreda, ali i drugi obveznici doprinosa za zdravstveno osiguranje, imaju prema Fondu izuzetno visok.

“Nama u Uniji poslodavaca Crne Gore ukazuje na manjkavosti sistema u kojem do takvog duga dolazi, pri čemu smatramo da je od velike važnosti pronaći uzroke ove neželjene pojave i njima se ozbiljno baviti kako bi se ovaj problem neutralisao ili sveo na prihvatljiv nivo”, rekao je CdM-u Filip Lazović iz UPCG.

Ovakvo stanje, navodi on, prije svega može se povezati sa činjenicom da je preko 16000 crnogorskih preduzeća u blokadi što ukazuje na jedan širi problem – nepovoljan poslovni ambijent koji ugrožava poslovanje ili čini da se poslovni subjekti gase u nemogućnosti da opstanu.

“Mi u Uniji poslodavaca već duži vremenski period ukazujemo na neophodnost promjena koje se prije svega odnose na rasterećenje crnogoskih privrednika i ustanovljavanja regulative i prakse koja pogoduje biznisu, kako u njegovom stvaranju i razvijanju, tako i u njegovoj održivosti. Direktni gubitak zbog okolnosti da je dio dugovanja po osnovu doprinosa nenaplativ ima državni budžet, međutim, indirektno, negativne efekte takve okolnosti svakako pogađaju prvenstveno crnogorsku privredu, kao i društvo u cjelini”, kazao je Lazović.

On ističe da postoji još jedan uzrok ovakvog problema.

“Osim nepovoljnog poslovnog ambijenta, uzroke ovakvog stanja dijelom možemo pronaći i u namjernim osnivanjem novih privrednih društava uz gašenje starih od strane istih pojedinaca, pri čemu se, shodno institutu ograničene odgovornosti, za nastale obaveze odgovara isključivo imovinom firme”, naglasio je Lazović.

Za CdM zaključuje da bi ovakva pojava morala biti u fokusu pažnje nadležnih organa na način što bi se ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca kontrolisalo čime bi se preduprijedili negativni efekti.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *