Počinje gradnja naplatne rampe na Smokovcu

2 komentara

Prva dionica auto-puta Bar-Boljare neće biti završena sredinom maja, kada ističe period od četiri godine, koliko je kineska kompanija CRBC prvobitno navela kao period koji je dovoljan da se završi ovaj projekat. Ipak, na pojedinim sekcijama prioritetne dionice se radi bez prestanka, kako bi do kraja godine dobili prve kilometre auto-puta. Uskoro se očekuje i početak gradnje prve naplatne rampe, koja će biti izgrađena na izlasku iz Podgorice.

Ministarstvo saobraćaja zatražilo je nedavno od Ministarstva održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu za izgradnju naplatne rampe na Smokovcu.

Uz naplatnu rampu, kako je navedeno u zahtjevu Ministarstva saobraćaja, u koji je Standard imao uvid, ujedno će se razvući i sve neophodne instalacije.

Za sada je nepoznanica koliko će iznositi putarina koja će biti naplaćivana na naplatnim rampama.

Ipak, u Evropi cijena putarina varira od 0,08 do 0,11 eura po kilometru. Stoga, za 41 kilometar auto-puta kroz Crnu Goru može se očekivati i visna putarina koja će varirati između 3,30 i 4,50 eura.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu, prenosi portal Standard.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *