Je li svijet na korak do nove recesije? Stručnjaci upozoravaju da su kompanije “na ivici”

Dodajte komentar

Svijet bi mogao opet zakoračiti u globalnu recesiju, ako u iduća tri mjeseca Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody's, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i breme Brexita koji se nadvio nad Evropskom Unijom, a ako dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i evropska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju.

Prije svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

– Poslovna klima u cijelom je svijetu nevjerovatno krhka – izjavio je glavni ekonomista Moody's Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouvjerenost kompanija trenutno na najnižim nivoima od globalne ekonomske krize prije deset godina.

– Kompanije su na ivici, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u iduća tri mjeseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna – rekao je Zandi.

SAD i Kina trenutno su u pregovorima, a predstavnici država trebalo bi da se sretnu ove nedjelje. No, ne uspiju li postići dogovor to bi moglo dodatno narušiti već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomista. Dođe li do toga, kompanije će vjerovatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti povjerenje u ekonomiju, objašnjava on.

– Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u povjerenju, povjerenju da će ekonomija biti u redu. Izgubite li to povjerenje, nijedna centralna banka ga neće vratiti – upozorio je Zandi.

Situacija nije ništa bolja ni u Evropi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedjeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Prema, kako ih je Zandi nazvao njegovim „subjektivnim” predviđanjima, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora kreću se oko 33 posto, što se po njemu čini kao „previše realna opcija”.

– Dođe li do „tvrdog” Brexita, ekonomija UK-a i EU sigurno će ući u recesiju, a mislim da svjetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi takođe mogao biti pravi problem – dodao je.

Znaci o usporavanju rasta u nekoliko najvećih evropskih ekonomija već sada prijete i ekonomijama drugih zemalja diljem svijeta, upozorio je i direktor azijskih ekonomskih istraživanja u HSBC-u Frederic Neumann. Gurne li Brexit Evropu u recesiju, ekonomije u razvoju, a posebno ona u Aziji, mogla bi biti pogođena na dva načina, ističe Neumann.

Prvo, smanjiće se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Europa, a drugo, slabija Euuopa uticala bi na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

– Snažni dolar nikad nije dobar za tržišta u razvoju – zaključio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *