HBO snima film o Elizabeth Holmes i prevari teškoj 9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ponekad preduzetnici moraju prihvatiti ne kao odgovor. U slučaju osnivačice Theranosa, Elizabeth Holmes, trebalo je nekoliko godina da nauči tu lekciju koju je naučila na teži način – kad joj je Securities and Exchange Commission konačno zatvorila kompaniju.

Fake it till you make it

Njen startup testiranja krvi zasnovan na prevari postao je predmet novog fascinantnog dokumentarca „The Inventor: Out of Blood in Silicon Valley“. Film istražuje kako je Holmes prevarila poslovne lidere širom svijeta misleći kako bi mogla unijeti revoluciju u američku industriju zdravstva pri tom naglašavajući opasnost mentaliteta Silicijumske doline „fake it till you make it“. Film je prikazan na Sundance Film Festivalu, a u ponedjeljak je premijerno prikazan i na HBO-u.

Neki od najzanimljivijih dijelova filma su izvještaji bivših zaposlenih Theranosa koji su radili na neuspješnoj tehnologiji kompanije, svjedočeći o sve većim razmjerima varanja ulagača i medija od strane Elizabeth Holmes. Kada je istina napokon izašla na vidjelo savezni tužilac optužili su Holmes i glavnog operativca Theranosa Sunny Balwanija za prevaru, a vrijednost Theranosa je pala s 9 milijardi dolara na nula.

Jedno od glavnih pitanja koje se u „The Investor“ – u želi riješiti jeste kako je Holmes privukla finansiranje i podršku od tolikog broja ljudi – osnivača Oraclea Larryja Ellisona, koji je bio investitor do bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa, člana uprave – bez davanja revidiranih finansijskih izvještja ili dokaza da njena tehnologija radi. Dio odgovora ima veze i sa snagom pripovijedanja smatra Gibney, reditelj samog filma.

Uređaj je ime dobio po Thomas Edisonu, poznatom po varanju investitora

Mantra Silicijske doline „fake it till you make it“ koju je popularizovao suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg možda je takođe igrala ulogu u Holmesovoj sposobnosti prikupljanja novca od investitora, uprkos činjenici da rad tehnologije njene kompaije nije dokazan. Naime, mnogi osnivači startupa naglašavaju važnost poduzetnika koji ne odustaju, čak i kada se suočavaju s naizgled nepremostivim izazovima. U Theranosovim kancelarijama u Palo Altu, u Kaliforniji, jedan od citata koje je Holmes stavila na zid kancelarije poznata je linija Yode iz Star Warsa: “Učinite ili ne. Nema pokušaja.” (Do or do not. There is no try.)

Gibney je u filmu istakao i kako su Thomas Edison, po kojem je Theranosov uređaj dobio ime, i sama Holmes imali jednu zajedničku stvar, a to je precjenjivanje svojih postignuća. Naime, Edison je tako tvrdio da je riješio misteriju sijalice sa žarnom niti četiri godine prije nego je to stvarno bio slučaj. Takođe je lažirao demonstracije kako bi prikupio više novca od investitora, a istu tu je taktiku iskoristila i Holmes obradivši krvne testove na komercijalnoj laboratorijskoj opremi tvrdeći da su testovi obavljenim uređajem Edison.

Međutim, za razliku od Edisona, obmana Elizabeth Holmes prošla je s mnogo većim posljedicama kada je Theranos, zbog dodatnih finansija, potpisao ugovor s Walgreensom i počeo da sprovodi testove na pacijentima, a čiji su rezultati često bili netačni.

Iako „The Inventor“ Holmes prikazuje kao talentovanu umjetnicu, takođe pokazuje i njeno slijepo vjerovanje kako će Theranos promijeniti američko zdravstvo. U dokumentarcu Gibney i navodi kako Holmes uprkos svom neuspjehu nikada nije izgubila vjeru u moć izuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *