Deripaska u minusu

Dodajte komentar

Kompanija „Overseas assets management“ ruskog milijardera Olega Deripaske, koja gazduje raskošnim ljetnjikovcem na rtu Platamuni, poslovala je prošlu godinu sa gubitkom od milion i po eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2018. koji firma predlaže Poreskoj upravi Crne Gore

Time je nastavljeno loše polovanje Deripaskine kompanije u Crnoj Gori, koja je 2017. bila u minusu 1,7 miliona eura, a godinu prije toga 1,3 miliona.

Ukupan gubitak, kako se navodi u finanijskom iskazu, akumiliran godinama unazad, sada je dostigao devet miliona eura.

Vrijednost imovine kojom raspolaže firma je procijenjena je na 27 miliona eura. Poslovni prihodi firme bili su 1,3 miliona, a troškovi 2,5 miliona eura.

Kompanija, koju je osnovala firma “Tangril equites LTD”, vlasnik je 50 hiljada kvadrata na Platamunima gdje je izgrađen rezidencijalni kompleks vila.

Ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dvije spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

Da je firma ruskog oligarha zaista uložila višemilionske svote u gradnju najluksuznijeg ljetnjikovca na Jadranu, potvrđuje i to da je ofšor kompanija „Tangril equities limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva upisala minulog ljeta u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteku na turistički kompleks na osnovu pozajmice od 50 miliona eura, koja je dala firmi „Overseas assets management“. „Overseas assets management“ je od kotorske Opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbjeđenje.

Do tog “parčeta” obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca, kako se ranije objavljivalo, planirao je izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko druge firme K.P.M. limited, koji su mediji povezavali takođe sa tim ruskim oligarhom, kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine. Kompanija K.P.M. Limited je prije dvije godine pokrenula proceduru za dobijanje građevinske dozvole, predajući zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko tehničkih uslova, ali na tome se stalno. Ove dvije kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnici su ukupno 550 hiljada kvadrata zemlje uz samu obalu.

Hoće helidrom na Platamunima

„Overseas assets management“ nedavno je od Ministarstva održivog razvoja zatražila da joj izdaju urbanističko-tehničke uslove za gradnju helidroma u okviru ljetnjikovca na rtu Platamuni.

„Kompanija „Overseas assets management“ zainteresovana je za izgradnju heliodroma Platamuni na parcela koje su u našem vlasništvu“, ističu u toj firmi.

Navode da na taj način podižu nivo usluge u luksuznom turističkom kompleksu na još veći i omogućavaju potencijalnim gostima da ih posjećuju i vazdušnim putem.

Kako navode, njihovi VIP gosti bi prvo slijetanje obavaljali na aerodromu Podgorica, gdje bi prolazili sve zakonom propisane procedure za ulazak u Crnu Goru iz inostranstva. Potom bi iz Podgorice helikopterom bili transportovani do kompleksa.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *