Naslovne strane dnevnih novina za 2. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dan

Milovi žiranti zaradili dva miliona

Preduzeće Pomorski saobraćaj, kojim gazduju braća Ban i Željko Mihailović, u prošloj godini je imalo neto dobit od nepunih dva miliona eura, odnosno 1,95 miliona eura. Dobit u 2018. godini, kako pokazuju finansijski iskazi preduzeća, manja je u odnosu na 2017. za 133 hiljade eura, uprkos tome što je poslovni prihod preduzeća koje obavlja prevoz trajektom na relaciji Kamenari-Lepetane bio veći prošle godine.

Kombinat aluminijuma u blokadi

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi šest kompanija više nego na prethodnom. Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se skoro 17,77 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,61 hiljada ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Investitorima bliskim DPS-u manji porez na nepokretnost

Poslanici vlasti pripremaju se da kroz zakon omoguće nove poreske olakšice za privilegovane investitore, bliske Demokratskoj partiji socijalista (DPS), smatraju u opoziciji. Radi se o poreskim olakšicama koje se daju kroz novi Predlog zakona o porezu na nepokretnosti, o kojem je juče počela rasprava u Skupštini. Poslanici opozicije navode da se novim zakonskim rješenjima omogućava diskriminacija privrednika, koji posluju na sjeveru Crne Gore, jer poreske olakšice tretiraju investitore na “prioritetnim turističkim lokalitetima.

Pobjeda

Traže tri miliona za Lepu Katu

Sutkinja Borjanka Zogović naknadno će odlučiti o zahtjevu zastupnika kompanije CEAC, bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma, da bude umješač na strani tužioca KAP-a u stečaju u sporu koji je krenuo ispočetka zbog naknade štete za eksproprijaciju zemljišta oko zgrade Lepa Kata. Prvostepenu presudu kojom je Privredni sud KAP-u dosudio tri miliona eura za oduzete nepokretnosti bez sprovođenja postupka eksproprijacije, Apelacioni sud je ukinuo.

Danas dorađivanje kroz amandmane

Parlament je juče završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na nepokretnosti. Ponuđeni prijedlog će se, kako je najavljeno tokom rasprave, definisati danas kroz amandmane o kojima će se prethodno izjasniti Odbor za ekonomiju. Najviše rasprave je bilo o prijedlogu da 30 do 70 odsto poreskih olakšica dobiju hoteli sa četiri i pet zvjezdica. Jovanka Laličić (DPS) je kazala da su predlagači otvoreni za sve prijedloge i ocijenila da te olakšice nijesu neustavne.Da se zastane sa donošenjem zakona dok se ne nađe pravo rješenje tražio je Raško Konjević (SDP), kao i da se ukinu “diskriminatorske mjere. Ranko Krivokapić (SDP) je ocijenio da je u Crnoj Gori preslikan afrički razvoj ekonomije.

Propala otvorena dokapitalizacija Atlas banke

Nijedan investitor se nije prijavio za drugi krug dokapitalizacije Atlas banke od 22 miliona eura, saopštilaje juče privremena upravnica ove banke Tanja Terić. Oglas za otvorenu dokapitalizaciju je raspisan 7. marta, a istekao prije tri dana. Propao je i prethodni oglas za zatvorenu dokapitalizaciju koja se odnosila samo na postojeće akcionare banke odbjeglog biznismena Duška Kneževića.Privremena upravnica je saopštila da “u utvrđenom roku za prodaju emitovanih akcija ove banke nije prodata nijedna akcija.

Dnevne novine

NIKO NE ŽELI DA DOKAPITALIZUJE ATLAS BANKU

Ni jedna akcija paketa za dokapitalizaciju podgoričke Atlas banke, čija je ukupna vrijednost iznosila 22 miliona eura, nije prodata tokom otvorene emisije koja je počela 7. marta i završila prošlog petka, saopšteno je iz privremene uprave. Kako je kazala privremena upravnica Tanja Terić, do kraja roka nije bilo zvanično zainteresovanih za ulaganje u finansijsku instituciju koja pripada Atlas grupi odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

BRKOVIĆEVE KOMPANIJE DUGUJU 11,7 MILIONA EURA

Na novom spisku blokiranih računa nalazi se 17.765 kompanija i pojedinaca sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i Centralne banke, šest više nego na prethodnom. Od toga je njih 3.614 na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u. Među preduzećima koja se u CRPS-u vode kao aktivna, u kontinuitetu su najveći dugovi tri firme čiji računi su blokirani po deset godina. I dalje je na prvom mjestu kompanija Barać iz Podgorice sa blokadom koja je dostigla 21,26 miliona, Begrad iz Budve sa 15,59 i Slobšar & Cok takođe iz Budve sa 11,43 miliona eura duga.

Gubitak ŽiCG 758.000 eura

Gubitak Željezničke infrastrukture (ŽICG) u prošloj godini je iznosio 758.000 eura, a ostvaren je usljed obezbjeđenja sredstava za odlazak zaposlenih u penziju, povećanja stope amortizacije i troškova po osnovu radničkih tužbi, saopštio je juče predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač. On je istakao da je ostvareni gubitak znatno manji od kada je to preduzeće postalo samostalno 2008. godine u odnosu na raniji period i dodao da ne može poremeti likvidnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *