Zemlje Zapadnog Balkana potpisaće regionalni sporazum o romingu

Dodajte komentar

Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da na Digitalnom samitu, koji se ove sedmice održava u Beogradu, potpišu regionalni sporazum o romingu.

Iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji podržava taj događaj, saopštili su da su građani Zapadnog Balkana, poslovni ljudi, putnici i studenti jednoglasni kada je u pitanju smanjivanje cijena rominga u regionu, odnosno da mu se raduju i smatraju korisnim.

„Za privrednike matematika je jasna. Većina njih, odnosno 70 odsto, smatra da bi ukidanje cijena rominga na Zapadnom Balkanu imalo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje i podstaklo ga“, navodi se u saopštenju.

Anketa RCC-a, u kojoj su građani Sarajeva, Beograda, Tirane, Podgorice, Skoplja i Prištine odgovarali na pitanje šta za njih znači Zapadni Balkan bez rominga, pokazala je da se svi slažu da su cijene rominga prepreka prilikom putovanja u inostranstvo.

„Građani su sa nama podijelili priče o visokim telefonskim računima kada su na putu zbog cijena rominga, koje povećavaju i premašuju cijeli budžet za putovanje, tvrdeći da roming više neće koristiti i da se nadaju da će pojeftiniti“, rekli su iz RCC-a.

Neki su kazali da bi bilo dobro da prilikom prelaska granice u regionu ne moraju da razmišljaju o tome da li je prenos podataka u romingu uključen ili ne.

„Građani su saopštili da se raduju ukidanju rominga na cijelom Zapadnom Balkanu i da ga smatraju važnim jednako kao i slobodno kretanje“, dodaje se u saopštenju.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana su zajedno sa RCC-om prošle godine radile na novom regionalnom sporazumu o romingu, kojim bi trebalo da bude obuhvaćeno svih šest ekonomija i kojim se u prvoj fazi cijene rominga dodatno smanjuju da bi konačno bile ukinute.

Na taj način se, kako je objašnjeno, otvara put za smanjivanje cijena rominga i sa Evropskom unijom (EU).

„Kada ministri potpišu sporazum, biće to jasna poruka da je region posvećen evropskim vrijednostima, isto kao što evropske vrijednosti treba da budu prisutne i na Zapadnom Balkanu“, dodali su iz RCC-a.

Novi regionalni sporazum o romingu dio je rezultata u oblasti povezanosti Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana na koji su se lideri iz regiona obavezali na samitu Zapadnog Balkana u Trstu u julu 2017. godine, kao i agende prioriteta podržane na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji prošle godine.

Na Digitalnom samitu, koji se u četvrtak i petak održava u Beogradu, okupiće se učesnici iz vlada, međunarodnih institucija, kompanija, organizacija koje djeluju na nivou zajednice, akademske zajednice, kao i pojedinci iz regiona i Evrope.

Oni će razgovarati i predložiti inovativne pristupe u politici, prikazati najsavremenije tehnologije, razmijeniti ideje i otkriti najnovije digitalne trendove.

Samit, čiji je domaćin Vlada Srbije, otvoriće generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu zajedno sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić i evropskom komesarkom zaduženom za digitalnu ekonomiju i društo Mariyom Gabriel.

Skup će okupiti tri hiljade ucesnika iz 30 ekonomija. Predviđeno je da 200 govornika predstavi najnovije trendove u IT-u.

Sporazum obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cijene roming usluga.

Do 1. jula 2021. godine cijena razgovora u regionu trebalo bi da iznosi koliko i u domaćem saobraćaju.

U prvoj godini prelaznog režima, sporazum će za građane Srbije značiti smanjenje cijena razgovora u romingu 27 odsto u odnosu na postojeći sa Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Za roming u Albaniji umanjenje je čak 85 odsto.

Prelazni režim za usluge u romingu će važiti od 1. jula ove godine i trajati do 30. juna 2021.

Najkasnije do 1. jula 2021. godine maksimalne maloprodajne cijene rominga u regionu Zapadnog Balkana biće dovedene do nivoa cijena u skladu sa pravilom “kao kod kuće” koje se primenjuje u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *