Zašto su evropski start-up biznisi u sjenci Silicijumske doline?

Dodajte komentar

Šefovi većeg broja evropskih startupa, vrijednih milijarde dolara, pokušavaju da utiču na zakonodavce širom Evropske unije.  Njihov cilj je da reformišu propise o opcijama za dionice zaposlenih kako bi se takmičili protiv Silicijumske doline u globalnoj konkurenciji za kvalifikovane profesionalce.

Oko 500 rukovodilaca iz startupa kao što su Stripe, TransferWise, Clue, Supercell i BlaBlaCar potpisali su otvoreno pismo koje će ove sedmice biti poslato evropskim donosiocima odluka.

Postoji još 200 potpisnika iz šire tehnologije, kao što su investitori rizičnog kapitala. Sve u svemu, tih 500 startupa vredi milijarde dolara, a prvih dvanaest je vrijedno 35 milijardi dolara.

Pismo je objavio evropski Investitor Index Ventures. Autori tvrde da su “dani života u sjenci Silicijumske doline” završeni i ukazuju na to da nedostatak talenata za startupe značajno ugrožava tehnološki rast sektora. Oni naglašavaju da su politike opcija na dionice “zastarjele” i “neefikasne”.

Takve opcije su popularna mogućnost za startupe u borbi za talente koji se takmiče sa većim i bogatijim kompanijama kao što su Google ili Facebook.

Iako startupi ne mogu uvijek ponuditi plate, mogu oglašavati opcije na dionice. To zaposlenima daje mogućnost da kupe startup dionice po određenoj cijeni. Čim rastu cijene dionica, zaposleni dobijaju finansijsku nagradu.

Međutim, autori pisma naglašavaju da se evropska politika o berzanskim opcijama znatno razlikuje od zemlje do zemlje i da se time kažnjava ovaj sektor ekonomije. Na primjer, neke zemlje imaju stroža poreska pravila, dok druge ograničavaju veličinu startupa koji mogu imati koristi od poreskih olakšica za opcije dionica.

Autori pisma pišu: “Neke [politike] su toliko kaznene da značajno kažnjavaju naše startupe u odnosu na njihove vršnjake u Silicijumskoj dolini i drugdje, sa kojima se takmičimo za najbolje dizajnere, programere, proizvodne menadžere i još mnogo toga”.

Oni upozoravaju da bi to moglo dovesti do odliva mozgova najboljih i najsjajnijih profesionalaca u Evropi i usporavanja rasta.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *