Zakup aerodroma: “Mrtva trka” između Francuza i Arapa

Dodajte komentar

Ugovor o davanju u zakup crnogorskih aerodroma trebao je da se nađe na Vladi još početkom januara. Ipak, koncesioni akt je morao na popravni, kako bi se doradio i već sada je evidentno da ovaj posao neće biti završen u 2019. godini. Ipak, i pored činjenice da je kašnjenje uzelo maha, zainteresovanih kompanija, koje će dostaviti ponudu za zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu je sve više. U tome prednjače Francuzi, ali i pojedine firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je potvrđeno Standardu iz više izvora, četiri francuske kompanije su spremne da dostave ponudu, a nije isključeno ni da neke od njih nastupe kao konzorcijum.

Najveće interesovanje pokazao je francuski EGIS, koji upravlja sa 17 aerodroma na četiri kontinenta i ima više od 27 miliona putnika transferisanih sa aerodroma kojima upravljaju.

Predstavnici ove kompanije, trebalo bi već ovog mjeseca da doputuju u Crnu Goru i sastanu se sa predstavnicima zvaničnih institucija, a sve u cilju provjere stanja u kojem se nalaze aerodromi u Podgorici i Tivtu.

Pored EGIS-a, i firma SNC Lavalin, je pokazala veliko interesovanje za naše aerodrome. Zanimljivo, predstavnici ove komapnije su još 2014. godine boravili u Crnoj Gori i pokazali spremnost da preuzmu crnogorske aerodrome.

Kompanije Vinči i ADP su već prisutne u regionu, tačnije u Beogradu i Zagrebu gdje upravljaju aerodromima “Nikola Tesla” i “Franjo Tuđman”, te se i od njih očekuje ponuda za zakup.

Najveći konkurent, kako sada stvari stoje biće im, prema saznanjima portala Standard, “Investment Corporation of Dubai (ICD)”, kompanija koja je već prisutna u Crnoj Gori. Vlasnik su luksuznog turističkog rizorta Porto Montenegro.

Da ICD planira investicije u oblasti avio saobraćaja, potvrdili su i nedavnok kupovinom 25 odsto akcija kompanije “Corporacion America Italia”, koja je najveći akcionar Toskana aerodroma i upravlja aerodromima u Firenci i Pizi.

Takođe, izvršni direktor ICD-a Mohammed Al Shaibani je saopštio da su potpisali sporazume kako bi istražili mogućnost ulagnja u aerodrome na Bliskom Istoku, Italiji i Istočnoj Evropi.

ICD, sa povezanim firmama upravlja sa 52 aerodroma, a godišnje opsluže više od 76 miliona putnika.

Interesovanje za crnogorske aerodrome su pokazali Turci i to preko kompanija TAV.

Turski TAV najzastupljeniji je u regionu. Oni upravljaju aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u sklopu konzorcijuma i aerodromom u Zagrebu.

Ova turska kompanija dobila je koncesije za makedonske aerodrome na 20 godina s tim što treba da ih rekonstruiše i osavremeni uz ulaganje od oko 200 miliona eura. U skop­ski aero­drom je ulo­že­no 110 mi­li­o­na eura, a u ohrid­ski de­set mi­li­o­na.

Ipak, ovo nije konačna lista s obzirom da su i njemačke kompanije ranije pokazivala interesovanje za aerodrome u Podgorici i Tivtu, ali i jedna velika firma iz Južne Koreje.

Izvor: Standard

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *