Sve više Kineza kupuje nekretnine u Grčkoj

Dodajte komentar
Atina

Grci užurbano preuređuju svoje stanove za kratkoročno rentiranje turistima putem Airbnba ili ih luksuzno uređuju za prodaju strancima, nastojeći se brzom zaradom da izvuku iz sedam gladnih godina uslijed jedne od najrazornijih dužničkih kriza u Evropi, one koja je gotovo srušila euro.

Program tzv. zlatnih viza, po kojem svako dobiva petogodišnju automatski obnovljivu vizu ako kupi nekretninu za najmanje 250.000 eura, privukao je 10.000 investitora iz Rusije, Turske i zemalja Bliskog istoka, ali najviše, 40 posto njih, iz Kine, piše tportal.

‘Nakon prošlogodišnjeg porasta broja kineskih turista u Grčkoj za 22 posto ove godine očekuje se novi rast dolazaka naših građana u tu zemlju EU-a’, izjavljuje za izvještajnu agenciju Xinhua kulturni ataše kineske ambasade u Atini, Wang Chao. Prošle godine u prvih devet mjeseci kroz Grčku je prošlo 200.000 Kineza, ali to je prema njegovom mišljenju tek početak novog velikog turističkog buma s istoka.

Grčka je prošle godine s i bez Kineza doista doživjela bum s 33 miliona turista, zaradivši 16 milijardi eura, a ove godine očekuju se novi rekordi, dok se cijene nekretnina oporavljaju od 40-postotnog pada započetog 2010. Veliki investitori, uključujući Thomas Cooka i Wyndham Hotels, ulažu milijarde u nove hotele, 2018. izdato je 10 posto više građevinskih dozvola nego godinu ranije, a potražnja za novim smještajem vrtoglavo raste. U Atini i šire građani masovno preuređuju stanove za kratkoročno rentiranje turistima preko Airbnba ili ih luksuzno uređuju za prodaju strancima, nastojeći se brzom zaradom izvući iz sedam gladnih godina uslijed jedne od najrazornijih dužničkih kriza u Evropi, one koja je gotovo srušila euro.

Prema riječima kineskog diplomate Wanga, njegove sunarodnjake posebno privlače ostrva Santorini i Kreta. Grčku rado biraju zbog luksuznog i kulturnog turizma, a na tom dijelu Mediterana rado dolaze da se vjenčaju i provedu medeni mjesec.

Ali Kineze ne privlače samo Akropola i medeni mjesec na romantičnom ostrvu, nego i – nekretnine. Kineska srednja klasa nauživala se pokretnih statusnih simbola, pa sada želi da posjeduje stančić u nekoj zemlji Evropske unije. Ali za većinu kupaca kupovina nekretnine izgovor je za nešto drugo. Donedavno problematično ekonomsko siroče Evropske unije postalo im je glavno odredište zbog programa tzv. zlatnih viza, prema kojem svako tko kupi njihovu nekretninu u vrijednosti od 250.000 eura pa na više dobija vizu s automatskim produženjem na pet godina, što nije loše ako se želi pokrenuti biznis u Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *