Rusija neprestano uvećava zlatne rezerve

Dodajte komentar

Rusija nastavlja ubrzano da napreduje u diversifikaciji svojih međunarodnih rezervi, prenosi Blumberg. Prema podacima Centralne banke Rusije, zlatne rezerve su u februaru 2019. porasle za 31,1 tonu da bi 1. marta dostigle nivo od 2.149 tona. Rusija je u januaru povećala zlatne rezerve za 6,22 tone.

Nekoliko izvora u sferi biznisa navelo je za Blumberg da zlato može da postane problem kada više zemalja usvoji strategiju sličnu onoj u Rusiji. Američki partneri kao što su Francuska, Poljska i Mađarska već su se upustili u slične kupovine zlata ili posmatraju svoju zavisnost od dolara kao problem suvereniteta.

Glavni ekonomista kompanije „Renesans kapital“, Oleg Kouzmin, smatra da će nastavljene tenzije sa Vašingtonom dovesti do toga da Rusija nastavi da povećava količinu zlata u svojim međunarodnim rezervama.

Već možemo govoriti o određenim dostignućima koje je Centralna banka Rusije uspela da postigne u ovoj oblasti.

Ronald-Peter Stoeferle, upravljački partner kompanije Inkrementum AG, saopštio je da je „zlatna dobit“ Rusije uticala na porast globalne cijene zlata u posljednjih nekoliko godina.

Vrednost zlata porasla je za više od 20 odsto od 2016. godine i dostigla je 29. marta oko 1.300 dolara po unci.

U proteklom mjesecu, ekonomisti su procijenili da je Centralna banka Rusije ostvarila prihod od najmanje deset milijardi dolara zahvaljujući povećanju cijene svoje imovine u zlatu, prenosi Sputnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *