Pred privatizaciju smanjena vrijednost Luke Bar za 16 miliona

Dodajte komentar

Odbor direktora Luke Bar, kojim rukovodi predsjednik Vojin Žugić, na sjednici održanoj prošle sedmice usvojio je novu procjenu imovine te kompanije i njena tri zavisna društva: “Bezbjednosni i lučki poslovi”, “Štivadorski poslovi” i Hotela Sidro, a koja je za 16,7 miliona eura niža od prethodne i iznosi oko 51,2 miliona eura, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da će zbog isknjižavanja dijela imovine, otpisa dijela spornih i nenaplativih potraživanja i zaostalih, a isplaćenih dugovanja radnicima tokom 2018, gubitak Luke Bar, na kraju prošle godine, sigurno biti veći od 20 miliona eura. Ova procjena vrijednosti Luke Bar dolazi nakon interesovanja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za učešće u njenoj privatizaciji. Prije dvije godine je poništen tender za privatizaciju ove državne kompanije, kada je stigla ponuda poljske OT Logistiks grupe koja je nudila 8,5 miliona za 30 odsto vlasništva i 14 miliona investicija. Iz Vlade je tada saopšteno da ne odustaju od privatizacije već da je ovo jedan svojevrsni tajm aut kako bi usaglasili sve detalje.

Nejasno je, međutim, da li je menadžment Luke Bar i Odbor direktora te kompanije sada imao uopšte saglasnost Vlade Duška Markovića i Revizijskog odbora (RO) te kompanije za sve ove izmjene računovodstvenih podataka i ekspresnu reviziju prošlogodišnjih bilansa ove tako važne državne kompanije.

Vijesti su upoznate, nezvanično, da je Revizorski odbor Luke Bar, u posljednjih desetak dana, dao Luci Bar dva konkretna mišljenja sa nizom zamjerki o nepostojećim listovima nepokretnosti te kompanije, imovinom koju bi trebalo fotografisati i dodatno dokumentovati itd…

Novu procjenu imovine barske kompanije na 31. decembar 2018, a koja je označena kao “strogo povjerljiva” od revizorske kuće KPMG iz Podgorice, naručio je potpisivanjem ugovora izvršni direktor Luke Bar Vladan Vučelić, 18. januara ove godine.

Izvor “Vijesti” iz menadžmenta nezvanično je saopštio da su novu procjenu trebalo da urade još prije pet godina, da je to bila njihova zakonska obaveza, a da je imovina kompanije i prema novoj procjeni moguće i dalje precijenjena i da je trebalo da bude još i niža.

Mimo očekivanja zabrinutih manjinskih akcionara Luke Bar, koje su Vijesti kontaktirale, u međuvremenu, njihov predstavnik u Bordu Aleksandar Jovović,koji je, inače, zamjenik predsjednika Žugića, podržao je isknjižavanje dijela imovine iz bilansa i novu procjenu, koja će značiti, u krajnjem, poslije velikih gubitaka u 2018. godini, i smanjenje kapitala barske kompanije.

Samo vrijednost zemljišta lučke kompanije smanjena je ekspresno sa 30,3 miliona na 18,11 miliona eura, ili za oko 12 miliona eura.

(Opširnije u VIjestima)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *