Neće biti otkaza zbog neradne nedjelje u trgovinama

Dodajte komentar

Odluka Vlade Crne Gore da usvoji Zakon o neradnoj nedjelji u trgovinama obradovala je oko 37.000 zaposlenih. Ipak, zaposleni u tom sektoru se pitaju da li će ova odluka usloviti otpuštanja. CdM je kontaktirao velike trgovačke lance kako bi provjerio kako se se neradna nedjelja odraziti prvenstveno na broj zaposlenih. U kompanijama Voli i Domaćoj trgovini tvrde da otpuštanja neće biti. Idea i Laković nijesu odgovorili na pitanja.

U kompaniji Voli tvrde da ne treba posebno isticati koliko je za zaposlene važno pitanje neradne nedjelje i ono što je sigurno je da će uticati izuzetno povoljno. Kada je u pitanju profitabilnost, očekivano je da će doći do izvjesnog pada, ali benefit koji neradna nedjelja za radnike donosi je značajniji od ovih komercijalnih razloga.

“Kompanija Voli obezbjeđuje radnicima potreban broj slobodnih dana, ali imajući u vidu zahtjeve tržišta, navike naših kupaca, kao i oštru tržišnu utakmicu i konkurentnost, naši marketi su od samog osnivanja bili otvoreni nedjeljom. Podržavamo novi Zakon kojim će se proglasiti neradna nedjelja i sigurno je da će Voli marketi doslijedno i blagovremeno primjeniti Zakon, od kojeg očekujemo da na konkretan i nedvosmislen način uredi pravilo neradne nedelje i sankcioniše njegovo eventualno nepoštovanje”, ističu u kompaniji Voli.

Zaposlenima šalju jasnu poruku-neće biti otpuštanja.

“Uvođenjem slobodne nedjelje organizacija koja se na nivou objekta sprovodi kako bi se radnicima obezbijedili slobodni dani će biti pojednostavljena”, napominju oni.

Kada je riječ o tome da li će neki od marketa Voli biti izuzeti od Vladine odluke, u ovoj kopamiji kažu da su informisani da je u toku izrada i podzakonskog akta, pravilnika kojim će se utvrditi izuzeci od navedenog pravila.

“Od odluka Vlade zavisi kako će se i na koji način regulisati neradne nedjelje. Ono što je sigurno je da Zakon mora biti isti za sve, da ne smije biti izuzetaka, (pod tim podrazumjevamo i markete na specifičnim pozicijama kao npr tržni centri sl), kao i da je njegovo strogo poštovanje jedini način da se uspješno realizuje”, jasni su u kompaniji Voli.

Da neće biti otpuštanja tvrde i u kompaniji Domaća trgovina u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti.

“Uslijed širenja prodajne mreže Aroma marketa, konstanto uvećavamo naš tim, tako da izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini neće uticati na smanjenje broja zaposlenih u našoj kompaniji”, kažu oni.

Napominju da kroz sadašnju organizaciju rada u Domaćoj trgovini u potpunosti poštuju sve zakonske propise o pravima radnika što se odnosi i na obezbjeđivanje slobodnih dana u sedmici, tako da svi njihovi zaposleni već imaju zagarantovan jedan slobodan dan sedmično.

“Iz tog razloga ne očekujemo da će ove zakonske promjene značajno uticati na nivo produktivnosti kada je naša kompanija u pitanju. Vjerujemo da potrošači podržavaju ovaj koncept organizacije radnog vremena, tako da će i svoje potrebe za kupovinom prilagoditi novim okolnostima”, napominju u lancu marketa Domaća trgovina.

Odgovor na ovo pitanje da li će neki od njihovih marketa biti izuzeti od neradne nedjelje, kako tvrde, zavisi od sadržaja Pravilnika o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta koji će biti izuzeti.

“Ovdje se otvara pitanje na koji način će se regulisati rad tržnih centara, naših objekata koji imaju dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme, te rad prodajnih objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone. Naš stav je da tokom turističke sezone trgovine treba da rade i nedjeljom radi upotpunjavanja turističke ponude jer je to i zahtjev i potreba trzišta”, kazali su oni.

Ranije je iz Ministarstva ekonomije saopšteno da će uvođenjem neradne nedjelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ocijenili su da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *