doMEn i PMF organizuju doMEn kup, takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine organizuju doMEn kup, takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnji, drugi po redu, doMEn kup počinje u subotu, 6. aprila, a takmičenja će se održati u tri kruga: 6. aprila, 13. aprila i 20. aprila.

“Ono što ovo takmičenje čini posebnim jeste to što okuplja najbolje mlade programere u zemlji, stavlja pred njih skup izazovnih problema i uči ih kritičkom razmišljanju, snalažljivosti i istrajnosti. Uz to, ponosan sam što mogu da kažem da sa njima rade neki od najboljih programera i matematičara u zemlji, kako bi im pomogli da se na najbolji način izbore sa izazovima”, rekao je Goran Šuković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i idejni tvorac takmičenja.

Po uzoru na slična takmičenja koja se održavaju u svijetu, učenici će u navedenim terminima imati priliku da se takmiče u rješavanju zadataka, dok će u finalnom dijelu doMEn kupa najbolji odmjeriti snage i biti nagrađeni.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, naveo je “Platformi za rješavanje zadataka se pristupa onlajn, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili. Cilj nam je da na ovaj način učešće omogućimo učenicima osnovnih i srednjih škola iz svih gradova Crne Gore.”

Kako bi se prijavili na učešće u doMEn kupu, zainteresovani treba da pošalju imejl na [email protected] u kojem će pružiti informacije o svom imenu, prezimenu, školi koju pohađaju, razredu i gradu iz kojeg dolaze. Za svakog prijavljenog učenika biće kreiran nalog na takmičarskom sistemu, a u srijedu (3. aprila) biće u okviru sistema postavljeno probno takmičenje kako bi učesnici mogli da se upoznaju sa istim.

O benefitima ovog takmičenja za unapređenje znanja i vještina učenika iz oblasti programiranja, govori iskustvo pobjednice prošlogodišnjeg doMEn kupa. Nina Mitrović, učenica srednje škole “Mladost” iz Tivta, svoju budućnost vidi u svijetu matematike i programiranja, a ne plašeći se činjenice da nema mnogo žena u IT sektoru, ističe kako već nekoliko godina učestvuje u takmičenjima ovog tipa, te da doMEn kup smatra odličnom pripremom za međunarodna takmičenja.

Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu da se obrate na imejl [email protected].

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *