NVO Eco Logic i Opština Ulcinj: Školska bašta u OŠ “Maršal Tito” (foto)

Dodajte komentar

NVO Eco Logic u ovom školskom polugođu realizuje još jednu školsku baštu. Ovoga puta, osnovna škola „Maršal Tito“ iz Ulcinja, dobija svoju ekološku  učionicu na otvorenom, gdje će učenici moći da prate set edukativnih radionica, sade voće i povrće, prate kako se biljke razvijaju. Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta AgriGo4Cities, pod koordinacijom Opštine Ulcinj.

Projekat AGRIGO4CITIES – Urbana agrikultura za promjenu gradova: modeli upravljanja za bolje institucionalne kapacitete i socijalnu inkluziju, već drugu godinu se realizuje u Ulcinju pod koordinacijom  Kancelarije za međunarodne projekte i saradnju Opštine Ulcinj.

Za završni dio projekta i praktičnu implementaciju modela urbanog vrta – realizacija edukativnih ekoloških radionica sa djecom i formiranje  školske bašte zadužena je NVO Eco Logic iz Podgorice.

Sa učenicima trećeg razreda osnovne škole Maršal Tito u Ulcinju, već mjesec dana se realizuju edukativne i interaktivne  radionice iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine, urbane poljoprivrede, održivosti i održivog razvoja i rukovođenja, tretmana otpada, permakulture, itd.

Projekat AgriGo4Cities ima za cilj razvijanje i implementiranje inovativne, proaktivne metode participativnog planiranja i integrisanje iste u proces donošenja odluka. Školska bašta, kao edukativni model urbanog vrta je izvrsna platforma za inkluziju djece iz različitih socijalnih slojeva, integrisanje različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih backgorund-a, ali i za dobijanje praktičnog znanja i dodatnu praktičnu edukaciju djece po pitanju njihove uloge u razvoju lokalne zajednice i grada i mogućnostima učešća u donošenju odluka.

Do sada su realizovane četiri radionice sa učenicima trećeg razreda od kojih tri odjeljenja pohađaju nastavu na albanskom, a tri na crnogorskom jeziku. Takođe, počelo se i sa baštenskim aktivnostima na kojima se uspstavljaju prvi elementi baštenske infrastrukture u školskom dvorištu. U okviru ovog projekta je predviđeno i uključenje roditelja, kao i članova lokalne zajednice, volontera, članova lokalnih NVO.

Imajući u vidu globalni negativni trend da se jaz između građana i javnih vlasti na svim nivoima povećava što dovodi do sve izraženijeg nepovjerenja i  ne učestvovanja građana  u procesu odlučivanja , posebno među grupama  u riziku od isključenja, kancelarija za međunarodne projekte i  saradnju Opštine Ulcinj želi stvoriti novu platformu za inkluziju svih ranjivih grupa.

Projekat AGRIGO4CITIES nastoji da, takozvanu Participatornu urbanističku i Peri-urbanu poljoprivredu (UPA) koja se generiše u okviru koncepta urbanih vrtova, koristi  kao razvojnu metodu za poboljšanje javnih i institucinalnih kapaciteta u pravcu suočavanja sa socio-ekonomskom isključivošću ugroženih i marginalizovanih  grupa i time podstakne održivi ekonomski, socijalni i kulturni razvoj grada.

Ova metodologija će poboljšati kapacitete javnih administratora da uključe relevantne aktere i civilno društvo u upravljanje i učešće javnosti. Intenzivna saradnja će pojačati međusobno povjerenje i takođe će podsticati jačanje socio-ekonomskog uključivanja ugroženih/marginalizovanih grupa.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *