Propali pregovori sa potencijalnim kupcem

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Rok za otvorenu dokapitalizaciju Atlas banke pod privremenom upravom od 22 miliona EUR ističe danas, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG), a prema nezvaničnim saznanjima lista, pregovori sa jednim potencijalnim investitorom su propali.

CBCG je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u ovu banku biznismena Duška Kneževića. U međuvremenu se tom bankom, ali i Invest bankom Montenegro (IBM), u koju je uveden stečaj, bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Očekuje se da CBCG u ponedjeljak, ukoliko ne bude interesovanja za dokapitalizaciju Atlas banke, razmotri sve opcije i naredne korake koje će preduzeti u skladu sa zakonom u toj banci.

Pobjeda nezvanično saznaje da je bilo ozbiljno interesovanje jednog investitora, ali list nije uspio da sazna o kome se radi. Izvor Pobjede navodi da taj investitor nije “položio ispit” kod CBCG.

Nakon četiri temeljna sastanka njegovim predstavnicima je saopšteno da nijesu zadovoljili kriterijume propisane zakonom. Od 14. januara do 14. februara su postojeći akcionari banke imali priliku da je dokapitalizuju sa 22 miliona EUR, ali se niko od njih nije javio.

Potom im je ostavljeno još pet dana da eventualno uplate cjelokupan iznos, ali ni za to nije bilo interesa.

Akcionari banke iz Atlas grupe su, međutim, ponovo pisali premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Radoju Žugiću i privremenoj upravnici banke Tanji Terić predlažući dodatno obezbjeđivanje potraživanja imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona EUR.

Direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD), Predrag Marković, Pobjedi je kazao da, u slučaju da dođe do stečaja u Atlas banci, ta institucija može isplatiti sve garantovane depozite.

“Nadamo se da će se problem u Atlas banci riješiti dokapitalizacijom, ali ako tako ne bude, Fond je spreman da obavi svoju obavezu iz sopstvenih sredstava, bez korišćenja drugih izvora, koji mu stoje na raspolaganju”, kazao je Marković.

U Atlas banci, prema najnovijim podacima, ima 90 miliona garantovanih depozita.

“Fond se, na primjeru IBM, pokazao sposobnim i spremnim da odgovori zahtjevima u isplati garantovanih depozita. Uz izvanrednu saradnju sa bankama isplatiocima isplata se realizuje bez problema”, naveo je Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *