Pokrenut regionalni portal privrednih registara zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Kako bi investitori imali transparentne i lako dostupne informacije o lokalnim kompanijama, pokrenut je novi regionalni portal privrednih registara na zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Business and Financial Data Exchange- BIFIDEX osnovale su Agencija za privredne registre Republike Srbije i Centralni registrar Republike Sjeverne Makedonije, kao prve zemlje u regionu koje se pridružuju toj regionalnoj inicijativi.

Portal će služiti kao izvor informacija za poslovne subjekte i investitore, pružajući objedinjene informacije nacionalnih agencija za privredne registre.

Baza podataka trenutno sadrži više od 500.000 kompanija i pruža informacije o vlasništvu kompanija, upravljanju, finansijskim izvještajima, organizacijskim promjenama itd. Baza će omogućiti zainteresovanima da pretražuju kompanije po sektorima, geografskim lokacijama ili drugim unapred definisanim kriterijumima.

Portal je nastao kao rezultat EBRD Inicijative za investicionu klimu i upravljanje, koja teži da poboljša poslovno okruženje na zapadnom Balkanu i drugim regionima u kojima banka posluje. Poboljšanje pristupa ažuriranim i pouzdanim informacijama i povećanje transparentnosti će podstaći veće povjerenje u lokalna tržišta.

Regionalna direktorka EBRD za zapadni Balkan i šef za Srbiju, Žužana Hargitai rekla je da rade na tome da uključe i druge poslovne registre iz regiona.

“Zadovoljni smo regionalnom dimenzijom projekta i radimo na tome da uključimo i druge poslovne registre iz regiona. Ovaj projekat je u velikoj mjeri u skladu sa ‘agendom povezivanja’ za zapadni Balkan koju sprovodimo sa našim partnerima”, istakla je ona.

Direktor Agencije za privredne registre u Srbiji, Milan Lučić je objasnio da je su APR i Centralni registar Republike Sjeverne Makedonije u protekle dvije godine kreirale zajedničke e-servise zasnovane na jedinstvenoj metodologiji.

“Ti servisi će privrednicima iz regiona, ali i stranim investitorima, pružiti dragocjene poslovne informacije sa dodatnom vrijednošću u odnosu na postojeće usluge koje pružaju korisnicima u svojih jurisdikcija”, kazao je on, prenosi Bizlife.

Direktorka Centralnog registra Sjeverne Makedonije, Marija Boškovksa Jankovski ocijenila je da “te inicijative otvaraju put za kreiranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, kako bi se cijeli region transformisao iz regiona s negativnim konotacijama koje su nam donijele protekle decenije, u region koji će biti prepoznat po principima uzajamnog poštovanja, saradnje i sinergije naših ekonomija””.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *