Norvežani ulaze u crnogorsku berzu struje

Dodajte komentar

Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je za strateškog partnera norvešku kompaniju Nord Pool, jednog od lidera među evropskim tržištima električne energije, a namjera je i širenje saradnje uključivanjem Norvežana u vlasničku strukturu BELEN-a, saopšteno je Vikend novinama u crnogorskom preduzeću.

Izbor strateškog partnera bio je preduslov za početak trgovanja na nacionalnoj berzi struje, koje se očekuje početkom iduće godine. Nord Pool izabran je za partnera međunarodnim tenderom.

“Planirano je da novo crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa radom početkom 2020. godine. BElEn i Nord Pool, koji je izabran nakon otvorenog tendera, obavezali su se na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM)”, kazali su u BELEN-u.

Saradnja, kako su naveli, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog danunaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Pomoć energetske zajednice

Tehnički direktor BELENa Dejan Drašković ponosan je što su uspješno okončali proceduru za izbor najboljeg modela strateškog partnerstva za BELEN i Crnu Goru, što je postignuto uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice, na čijem je čelu Janez Kopač, i tehničke pomoći za povezivanje na Zapadnom Balkanu.

“Obratili smo se najboljima u ovom poslu, koji će nam pomoći u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Zahvaljujemo im se na podršci tokom čitavog procesa. Posebno sam ponosan što ćemo na kraju blisko sarađivati sa Nord Pool-om, evropskim liderom u trgovanju električnom energijom”, kazao je Drašković Vikend novinama.

I u Nord Pool-u su zadovoljni sklapanjem strateškog partnerstva sa BELEN-om.

“Srećni smo i počastvovani što smo izabrani za partnera u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Nord Pool je posvećen podršci otvaranja tržišta struje koje se trenutno odvija u jugoistočnoj Evropi”, rekla je našem listu izvršna direktorica norveške kompanije Kari Ekelund Thorud.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *