Ministarstvo javne uprave: Formiramo radnu grupu za PayPal, ispunili smo sve uslove za prijem novca

Dodajte komentar

Građani Crne Gore ni nakon skoro pet godina od kako je uveden PayPal sistem plaćanja, na svoj onlajn račun ne mogu da primaju novac. Međutim, kako za CdM tvrde u Ministarstvu javne uprave, čine sve da se situacija promijeni. Napominju da će formirati radnu grupu koja će se baviti ovim pitanjem, ali i da su ispunjeni svi uslovi za prijem novca, te da je na potezu kompanija PayPal.

“Sa ciljem daljeg intenziviranja pomenutih aktivnosti i postizanja dogovora sa Pay Pal-om o ulasku ove kompanije na crnogorsko tržište, dogovoreno je da se formira radna grupa koja će okupiti predstavnike javnog, poslovnog i civilnog sektora i biti angažovana na rješavanju pitanja elektronske naplate iz inostranstva za proizvode i usluge iz Crne Gore”, tvrdi za CdM Bojana Bajić, načelnica Direkcije za interoperabilnost registara i normativne poslove u MJU.

Kako napominje, u prethodnom periodu, u komunikaciji sa kompanijom PayPal, analizirane su zakonske i druge pretpostavke koje država treba da obezbijedi da bi pristupila PayPala sistemu. U tom smislu, od Centralne banke Crne Gore, dobijene su formalne potvrde vezano za mogućnost korišćenja usluga PayPal sistema u Crnoj Gori, koje ovaj globalni elektronski servis pruža.

“Politika kompanije PayPal je da u prvom periodu korišćenja njihovog servisa isključivo omogući korišćenje funkcije “slanja novca”, što je Crnoj Gori omogućeno 18. juna 2014. godine, dok je odluka na proširenju usluga našoj zemlji na toj kompaniji. Upravo postojanje funkcije “slanja novca” znači da je Crna Gora ispunila uslove koje propisuje ta kompanija, te da postoje svi uslovi da se opcija “prijema novca” obezbijedi i građanima Crne Gore”, smatra ona.

Međutim, kako dodaje, odluka o proširenju usluga PayPal-a, konkretno opcije “prijema novca”, ne zavisi od crnogorskih internih faktora, već od kompanije PayPa koja sprovodi svoje analize tržišta. Kaže da treba imati u vidu da se radi o privatnoj kompaniji koja svoju politiku kreira isključivo na bazi komercijalnih interesa.

“Ministarstvo javne uprave, je u komunikaciji sa tom kompanijom, u cilju realizacije aktiviranja ove funkcije dobijalo zvanične odgovore kompanije PayPal, kojim ta kompanija ukazuje da shvataju značaj i potrebe Crne Gore, te da Crnu Goru smatraju zemljom velikih mogućnosti, ali, da, na žalost, za sada nemaju novina u vezi sa mogućim proširenjem usluga te kompanije u Crnoj Gori”, naglašava Bajić.

Prema njenim rjječima, Vlada Crne Gore je posvećena stvaranju povoljnog okruženja za razvoj privrednog sektora i u tom cilju je usvojila Program za podsticanje inovativnih startapova u cilju stvaranja povoljnog okruženja koje će stimulisati razvoj inicijativa privrednog sektora i transformaciju privrede ka inovativnoj, preduzetničkoj i tehnološki orijentisanoj.

“Vlada Crne Gore i Centralna banka Crne Gore su, takođe, inicirale određene aktivnosti usmjerene ka obezbjeđivanju povoljnih uslova za privredne subjekte iz Crne Gore da posluju putem interneta i, u tom segmentu, pokazali punu otvorenost za poslovanje kompanije PayPal u Crnoj Gori. Predstavnici Ministarstva javne uprave, Ministarstva nauke, Centralne banke i Udruženja banaka Crne Gore su pokrenuli aktivnosti definisane akcionim planom Programa za podsticanje inovativnih startapova (2019 – 2021), koji je Vlada usvojila krajem prethodne godine. Komunikacija sa kompanijom PayPal će se nastaviti i o svim pomjenama koje u narednom periodu nastanu javnost će biti blagovremeno obavještena”, zaključila je Bajić u izjavi za CdM.

Od zemalja Zapadnog Balkana, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija imaju omogućene obje funkcije, dok Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo imaju samo opciju slanja novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *